Ljubezen, sreča in strast v možganih

Ljubljana, 16. 3. 2010

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

10.00 Poučne delavnice za otroke osnovnih šol

Delavnice bodo potekale v zaključeni skupini. Potrebna je predhodna prijava s strani šole na naslov tm@sinapsa.org.

12.00 Ta veseli živec ali ljubezen, sreča in strast v možganih: podelitev simboličnih nagrad zmagovalcem ustvarjalnega natečaja.


Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

12:00 Bolje ne bo nikoli, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

Po projekciji filma bo Dragica Resman predstavila obsesivno kompulzivno motnjo in možnosti zdravljenja z vedenjsko kognitivno terapijo.


Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

16:00 Naši možgančki

Poučno ustvarjalne delavnice za predšolske otroke. Število udeležencev delavnice je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na: tm@sinapsa.org


Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

17.00 Sreča, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

Po filmu z obilico črnega humorja in konfliktnih vsebin, bo diskusijo vodil psiholog Vid Vodušek.


Podrobno o programu

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

BOLJE NE BO NIKOLI (As Good as It Gets), ZDA, 1997, 139’, sp
režija: James L. Brooks
igrajo: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear
Nicholson igra zahojenega in neprijaznega pisatelja Melvina, ki mu ni mar za nikogar. Redno zajtrkuje v lokalu, kjer dela prikupna natakarica Carol, samohranilka s hudo bolnim sinom.
Carol je edina, ki se Melvinu in njegovim izpadom upa upreti. V isti hiši kot Melvin živi tudi homoseksualni umetnik Simon. Melvin noče imeti opravka z njim, vendar ga okoliščine in Carol prisilijo v to, da se temeljito zamisli sam nad sabo ter se začne počasi spreminjati v boljšega človeka.
Po projekciji filma bo predavala Dragica Resman, dr. med. spec. psihiatrije, predstojnica oddelka za kognitivno vedenjsko terapijo v Psihiatrični bolnišnici Begunje. Na podlagi strokovnega znanja in bogatih izkušenj pri zdravljenju vsiljivih misli in prisilnih dejanj nam bo zaupala nekaj več o bolezni, ki se imenuje obsesivno-kompulzivna motnja in o načinih zdravljenja le-te.

SREČA (Happiness), ZDA, 1998, 134’, sp
režija: Todd Solondz
igrajo: Jane Adams, Jon Lovitz, Philip Seymour Hoffman
Provokativna tragikomedija o mračnih razsežnostih človeške narave, ki prežijo za zloščeno malomeščansko površino. V središču zapletene pajčevine medčloveških odnosov so tri sestre. Prva je plašna in naivna učiteljica, ki pada iz ene ljubezenske godlje v drugo. Druga je tipična gospodinja s tremi otroki in z možem psihiatrom, ki na skrivaj masturbira nad najstniškimi revijami in goji nezdrave simpatije do sinovega sošolca. Tretja pa je samozavestna lepotica, uspešna pesnica, ki jo po telefonu nadleguje osamljen, zavaljen sosed. Pot do sreče, za katero se zdi, da nima konca, je nasmetena z nemogočimi sanjami, razočaranji in obupom.
Po filmu z obilico črnega humorja in konfliktnih vsebin bo diskusijo vodil univ. dipl. psiholog Vid Vodušek.


© SiNAPSA 2003-2012