Ljubezen, sreča in strast v možganih

Ljubljana, 19. 3. 2010

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

12:00 Med tvojimi nogami, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

Po filmu bo predavanje in diskusijo vodil psiholog Vid Vodušek.


Prešernova dvorana ZRC SAZU, Novi trg 4

16.00 Stikalo za srečo - poti in stranpoti do sreče, uvodna predavanja
v Retrovizorju je dostopen video posnetek dogodka

Vabljeni predavatelji in diskusanti okrogle mize, ki bo sledila, bodo predstavili psihiatrični, nevrobiološki, filozofski, nevrokirurški in fenomenološki pogled na temo okrogle mize.

18.00 Okrogla miza: Stikalo za srečo - poti in stranpoti do sreče
v Retrovizorju je dostopen video posnetek dogodka

Diskusanti Jure Bon, Maja Bresjanac, Olga Markič, Janez Ravnik in Borut Škodlar bodo soočili mnenja in spoznanja raznolikih ved in pristopov o možnih naravnih in umetnih poteh do sreče.


Podrobno o programu

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

MED TVOJIMI NOGAMI (Entre las piernas), ZDA, 1999, 120’, sp
režija: Manuel Gomez Pereira
igrajo: Victoria Abril, Javier Bardem, Carmelo Gómez
Javier je uspešen mlad scenarist in filmski producent, ki se je po telefonu spustil v erotično zvezo s skrivnostno žensko Mirando, ki ga je pritegnila s svojimi morbidnimi zgodbami. Ona je radijska voditeljica nočnega programa, ki izkorišča svoje jutranje sprehode s psom za seksualna srečanja z različnimi tipi moških. Ko jih izbere in nato spozna, izgine brez sledu, za seboj puščajoč zgolj spomine. Miranda in Javier se spoznata in takoj pritegneta drug drugega, vendar se odločita, da bosta nadaljevala s terapijo, ki sta jo začela. Toda, če jo želita nadaljevati, se morata držati tudi vzdržnosti.
Po projekciji filma bo predaval univ. dipl. psiholog Vid Vodušek, ki se z navdušenjem dodatno izobražuje na področju psihiatrije, biomedicine in filozofije ter je trenutno zaposlen v Psihiatrični kliniki Ljubljana.

Prešernova dvorana ZRC SAZU, Novi trg 4

V današnjih časih, ko moramo venomer hiteti, nam pogosto zmanjka časa zase in za naše najbližnje. V tej naglici smo verjetno že kdaj pomislili, kako koristno bi bilo, da bi imeli stikalo za srečo ali pa čudežni način, ki bi nam pomagal do sreče. Kaj sreča pravzaprav je in kako biti srečen, sta dve osnovni vprašanji v posameznikovem življenju. Odgovor nanju pa ni preprost, vsekakor pa ne enoznačen. Povabljeni predavatelji in diskutanti okrogle mize bodo predstavili psihiatrični, nevrobiološki, filozofski, nevrokirurški in fenomenološki pogled na temo o poteh in stranpoteh do sreče.


© SiNAPSA 2003-2012