Ljubezen, sreča in strast v možganih

Ljubljana, 18. 3. 2010

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

12:00 Divji v srcu, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

Filmu bo sledila zanimiva diskusija, ki jo bo usmerjala Katja Žibrek.


Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

16.00 Ugodje: od zdravja do bolezni : v Retrovizorju je dostopen video posnetek dogodka

16:00 Zmožnost doživljanja ugodja: dar in breme, Maja Rus Makovec
16:30 O psihonevrokirurgiji, Andrej Vranič
17:00 Hrana- potreba ali užitek? Martina Žmuc Tomori
17:30 Spolnost in živčevje, David B. Vodušek
18:00 Terapija spolnih motenj, Slavko Ziherl


Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

17:00 Bližnji odnosi, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

Film bo v diskusiji po projekciji zaživel v novi luči s pomočjo Maje Bresjanac.


Podrobno o programu

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

DIVJI V SRCU(Wild at Heart), ZDA, 1990, 127’, sp
režija: David Lynch
igrajo: Nicholas Cage, Laura Dern, Willem Dafoe
Kaznjenec na pogojnem izpustu se skupaj s svojo izvoljenko poda na beg pred njeno obsedeno materjo in tolpo hladnokrvnih morilcev. V groteskne pejsaže ameriškega juga postavljena melodrama se sprevrže v bolesten, od glave do pet lynchevski psihotriler. Nasilna, poetična, nora ljubezenska zgodba; najlepše posvetilo kralju Elvisu in ljubezni z veliko začetnico. Zlata palma za najboljši film v Cannesu 1990.
Po projekciji filma bo predavala Katja Žibrek, absolventka psihologije, ki jo zanimata nevroznanost in filmska umetnost, zato bo diskusija nedvomno zanimiva.

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

Asist. dr. Maja Rus Makovec, dr. med., je psihiatrinja s posebej bogatimi izkušnjami na področju zdravljenja odvisnosti. Predstavila bo delovanje možganskega sistema, ki omogoča doživljanje ugodja.

Asist. mag. Andrej Vranič, dr. med., je nevrokirurg v ljubljanskem kliničnem centru. Predstavil bo sodobno psihonevrokirurgijo, o kateri nam bo na podlagi svojih izkušenj in strokovnega znanja lahko povedal veliko zanimivega.

Prof. dr. Martina Žmuc Tormori, dr. med., je specialistka psihiatrije in redna profesorica na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V svojem predavanju bo spregovorila o tem, kako lahko razumemo hrano in hranjenje pri psihiatrični in pri nepsihiatrični populaciji: kaj nas žene v nabavljanje, kuhanje in zauživanje hrane? Je to gola biološka potreba ali (še) kaj drugega? Je hrana lahko poseben, kulturni užitek ali pa morda preobleka za zadovoljevanje nekih drugih želja in/ali potreb, kakor se to kaže v različnih psihiatričnih populacijah?

Prof. dr. David Božidar Vodušek, dr. med., je specialist nevrologije, strokovni direktor Nevrološke klinike Ljubljana in redni profesor na Medicinski fakulteti v Ljubljani. V svojem predavanju bo predstavil vlogo živčevja pri spolnosti: katere strukture in procesi stojijo za vsem nam dobro znanim spolnim aktom? Kaj v možganih in drugje v centralnem živčnem sistemu poskrbi za vzburjenje, kaj za erekcijo, lubrikacijo … in seveda, kaj in kako gre lahko pri teh strukturah in procesih narobe.

Izr. prof. dr. Slavko Ziherl, dr. med., v. svetnik, je predstojnik katedre za psihiatrijo na ljubljanski medicinski fakulteti, predava pa tudi na pravni fakulteti. Predstavil bo najpogostejše spolne motnje in njihovo terapijo.

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

BLIŽNJI ODNOSI (Closer), ZDA, 2004, 104’, sp
režija: Mike Nichols
igrajo: Julia Roberts, Natalie Portman, Jude Law
Dan je novinar, ki piše osmrtnice in živi z mlado ameriško striptizeto Alice. Ko spozna fotografinjo Anno, se vanjo zaljubi in zaplete v vihrav odnos. Toda Anna je poročena z zdravnikom Larryjem, ki ga je po ironični igri usode spoznala prav zahvaljujoč Danu, ki ga v šali omenjata kot svojega Kupida.
Po projekciji filma bo film iz nevrobiološkega vidika pokomentirala izr. prof. dr. Maja Bresjanac, dr. med., ki raziskuje in predava na Inštitutu za patološko fiziologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.


© SiNAPSA 2003-2012