Ljubezen, sreča in strast v možganih

Ljubljana, 17. 3. 2010

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13:00 Mozart in kit, projekcija filma s spremljajočim predavanjem

Film bo v diskusiji po projekciji obogatila psihologinja Janja Kranjc iz Centra za avtizem.


Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

15:00 Top 10 nevroznanosti : v Retrovizorju je dostopen video posnetek dogodka

Skozi kratka predavanja bomo predstavili 10 tem, ki so v zadnjem letu burile možgane nevroznanstvenikov.

ura prispevek
15:00 So možgani kdaj čisto pri miru? Nova spoznanja iz funkcijskega slikanja. Blaž Koritnik
15:15 Različni obrazi Parkinsonove bolezni: novosti v razumevanju vzrokov in zdravljenju. Maja Trošt
15:30 Kaj nam lahko normalno staranje pove o demenci? Milica Kramberger
15:45 Nova spoznanja na področju raziskovanja shizofrenije. Matej Markota
16:00 Spomin in pozabljanje: to si zapomnim, to raje pozabim. Grega Repovš
16:15 Nevroprotektivno zdravljenje: zaščita pred poškodbami in degenerativnimi procesi v možganih. Damjan Osredkar
16:30 Nevrotransplantacija: stanje področja in obeti za popravljanje živčevja. Maja Bresjanac
16:45 Ne/varnost cepljenja ali kje iskati prave vzroke avtizma. Vid Vodušek
17:00 Možganski vmesniki: iz znanstvene fantastike v klinično rabo. Martina Starc
17:15 Je multipla skleroza žilna bolezen? Saša Šega

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

20:00 Sveti dim, projekcija filma s spremljajočim predavanjem “Omamljenost s svetim”

Borut Škodlar, vodja enote za psihoterapijo psihoz na Psihiatrični kliniki Ljubljana, bo film pospremil s komentarjem iz vidika fenomenologa ter vodil diskusijo o njem.


Podrobno o programu

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

MOZART IN KIT (Mozart and the Whale), ZDA, 2006, 92’, sp
režija: Petter Næss
igrajo: Josh Hartnett, Radha Mitchell, Erica Leerhsen
Donald je dobrosrčni taksist, ki boleha za eno vrsto avtizma. Njegovo življenje je enostavno, popolnoma rutinsko. Rad ima ptiče, številke in svojo avtistično skupino za podporo, ki jo sam vodi. Nekega dne se v tej skupini pojavi Isabelle, čudovito in zelo zakomplicirano dekle, ki njegovo življenje in srce vedno znova obrača na glavo.
Po projekciji filma bo svoje izkušnje in znanje z nami delila univ. dipl. psihologinja Janja Kranjc s Centra za avtizem.

Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

Znanost o možganih in živčevju oz. nevroznanost je živahno področje znanosti, kjer prihaja do velikega števila novih in pomembnih spoznanj. Med njimi smo jih izbrali 10, ki so bila v preteklem letu še posebej zanimiva in vredne pozornosti. Priznani slovenski strokovnjaki in raziskovalci vam bodo na enostaven in zanimiv način predstavili izbranih deset tem.
Pridite, ne bo vam žal!

Blaž Koritnik je zdravnik nevrofiziolog, doktor znanosti, ki dela na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo Kliničnega centra v Ljubljani. Klinično je dejaven na področju elektrofiziološke diagnostike bolezni živčevja, raziskovalno pa se ukvarja s funkcijskim magnetnoresonančnim slikanjem možganov. Predstavil bo novosti na področju funkcijskega slikanja možganov.

Maja Trošt je zdravnica nevrologinja, doktorica znanosti, ki dela na Nevrološki kliniki v Ljubljani in kot docentka sodeluje pri pouku nevrologije na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Raziskovalno in terapevtsko se ukvarja z bolniki s Parkinsonovo boleznijo, tako nam bo na podlagi najnovejših raziskav povedala, kakšne so novosti v razumevanju vzrokov in zdravljenju te bolezni.

Milica Kramberger je zdravnica nevrologinja, doktorska študentka, ki dela na Nevrološki kliniki v Ljubljani. Raziskovalno in terapevtsko se ukvarja z nevrodegenerativnimi boleznimi, zlasti s področjem motenj spomina pri bolnikih z različnimi oblikami demence.

Matej Markota je absolvent medicinske fakultete in se ukvarja z raziskovanjem nevrobioloških temeljev shizofrenije. Predstavil bo najnovejša odkritja na tem področju.

Docent dr. Grega Repovš je psiholog in nevroznanstvenik zaposlen na Oddelku za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je sedanji predsednik Sinapse, Slovenskega društva za nevroznanost. Raziskovalno deluje na področju proučevanju osnovnih kognitivnih procesov pri zdravih ljudeh in bolnikih z duševnimi in nevrološkimi motnjami. Eno izmed področij njegovega raziskovanja se navezuje tudi na spomin in pozabljanje, o katerih bo spregovoril tokrat.

Damjan Osredkar je zdravnik pediater nevrolog, doktor znanosti, ki dela na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Raziskovalno in terapevtsko se ukvarja z vprašanji okvare novorojenčkovih možganov ob različnih škodljivih vplivih in možnostih terapevtske pomoči.

Maja Bresjanac je zdravnica in doktorica nevrobiologije, zaposlena kot izredna profesorica patološke fiziologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Je soustanoviteljica in prva predsednica Sinapse, Slovenskega društva za nevroznanost. Raziskuje mehanizme okvar živčevja in možnosti njihovega diagnosticiranja ter morebitnega zdravljenja.

Vid Vodušek je psiholog, mladi raziskovalec in doktorski študent, zaposlen na Psihiatrični kliniki v Ljubljani. Ukvarja se s fenomenološkimi študijami pri bolnikih z duševnimi motnjami. V lanskem letu se je strokovno ukvarjal tudi s področjem avtizma in tokrat nam bo poskušal predstaviti vzroke zanj.

Martina Starc je psihologinja, ki raziskuje na področju kognitivne nevroznanosti. Ukvarja se z raziskovalnimi vprašanji motenj kognitivnih procesov pri bolnikih z nevrološkimi in duševnimi motnjami. Predstavila bo zelo aktualno in zanimivo temo o možganskih vmesnikih.

Saša Šega je zdravnica nevrologinja, doktorica znanosti in docentka pri pouku nevrologije na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Dela na Nevrološki kliniki v Ljubljani. Raziskovalno in terapevtsko je dejavna predvsem na področju zdravljenja bolnikov z multiplo sklerozo. Tokrat nam bo Saša Šega poskušala odgovoriti na vprašanje, ali je multipla skleroza žilna bolezen.

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva cesta 28

SVETI DIM (Holy Smoke), ZDA, 1999, 114’, sp
režija: Jane Campion
igrajo: Kate Winslet, Harvey Keitel, Pam Grier
Mlada Avstralka odpotuje v Indijo, tam pade pod vpliv karizmatičnega verskega voditelja in se pridruži njegovi sekti. Družina jo pripelje nazaj domov in najame ameriškega strokovnjaka, da bi hčerko ozdravil pripadnosti kultu in ponovno programiral njene sprane možgane. Samozavestni psiholog in trmoglavo dekle se za tri dni zapreta v kočo v puščavi; na tej točki se film otrese igrivih tonov in prelevi v drzno in resno analizo odnosov med spoloma, mimogrede pa uspešno razgradi pojme kot so dom, družina in religija.
Po projekciji filma bo predaval asist. mag. Borut Škodlar, dr. med., ki je vodja enote za psihoterapijo psihoze na Psihiatrični kliniki Ljubljana.


© SiNAPSA 2003-2012