Teden možganov 2014: V omrežju

Ljubljana, 10. 3. 2014

Atrij ZRC, Novi trg 2

Uvodni ponedeljek bo na Tednu možganov postregel s tremi različni pristopi k Omrežjem. Kako možganske povezave zorijo v razvijajočih se možganih in kaj vpliva na oblikovanje v dobro delujoč organ, ki je omrežje sam po sebi? Kaj lahko gre pri tem narobe in s kakšnimi kliničnimi slikami se srečujejo nevrologi - pediatri?

Da bi lahko bolje razumeli povezave med različnimi strukturami v možganih in njihovimi funkcijami, poskuša projekt Človeški konektom kartirati te povezave, ki jih ni nič manj kot 200.000 kilometrov.
In nenazadnje – možgani niso izoliran organ, temveč delujejo v stalni interakciji z okoljem. Kako se znajdejo znotraj omrežja drugih možganov, ali je zanje pomembno, katero mesto na lestvici zasedajo? V ponedeljek se bodo dopolnjevale nevrološka, raziskovalna in nevrosociološko obarvana perspektiva, ki vodijo tja, kjer se je vse skupaj začelo – v mrežo dobrih idej in spoznanj.

16.00–16.15 Otvoritev 11. Tedna možganov

16:15–17:00 Peter Gradišnik: Vpliv senzoričnega dotoka na uglasitev možganskih povezav

17:00–17:45 Blaž Koritnik: Človeški konektom ali kakšne so zveze v naših možganih

17:45 Niko Lah: Možgani: skrb za status


Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13:00 Daleč od nje (Away From Her)
Sarah Polley, Kanada/VB/ZDA, 2006, 35mm, 1.85, 110’, sp

“Kot zdravnik, ki se dnevno srečujem z bolniki z demenco, si ne morem kaj, da ne bi filma, ki obravnava Alzheimerjevo bolezen, ocenjeval tudi s strokovnega stališča. Ko odštejem osnovno zgodbo z vso umetniško svobodo, si običajno želim, da bi bila bolezen verodostojno prikazana. Vse duševne motnje, med katere sodijo tudi demence, so še vedno povezane s stereotipi in predsodki ter občutki krivde in sramu med svojci. Nekateri filmi prikazujejo obravnavo bolnikov z duševno motnjo v nerealni luči. Zaradi tega posamezniki morda ne poiščejo pomoči, ko bi jo potrebovali. Kakšen je film Daleč od nje skozi moje oči? Posamezni simptomi demence, s katerimi se sooča Fiona, so verodostojno prikazani. Njen odziv na bolezen ni običajen, je pa mogoč.” Aleš Kogoj

Projekciji bo sledilo predavanje Aleša Kogoja. Vstop prost.


Atrij ZRC, Novi trg 2

19:00 Božji možje (Des hommes ed des dieux)

Film je posnet po resničnih dogodkih iz leta 1996, ko so v nemirni Alžiriji ugrabili in usmrtili osem francoskih menihov, ki so v samostanu visoko v gorah Magreba v slogi živeli z lokalnim muslimanskim prebivalstvom ter skrbeli za žrtve vojne med skrajnimi islamisti in vojsko. Položaj se slabša in nasilje počasi prodira v regijo. Menihi so postavljeni pred težko odločitev, ali naj zaradi vse večje nevarnosti zapustijo samostan ali pa ostanejo ter vztrajajo v svoji veri in skrbi za krajane … Sočuten poziv k spravi in medkulturnemu razumevanju ter subtilna, človečna študija religije in vzgibov verujočih.

Projekciji bo sledila diskusija, ki jo bo vodil Vid V. Vodušek. Vstop prost.


© SiNAPSA 2003-2012