Teden možganov 2014: V omrežju

Ljubljana, 11. 3. 2014

Atrij ZRC, Novi trg 2

10:00–14:00 Kako omrežja v možganih pletejo svet SiNAPSINA delavnica za otroke

»Mobitel, glas učiteljice, risanka, mijavkanje, žoga, skrivanje, topel čaj, boleč trebuh, sneg, rokavice, mamin poljub, darilo, barvice, vročina, matematika, banana, račun, jagodni sladoled, med dvema ognjema, zobar, palačinke s čokolado, bananin olupek, počitnice, sonce, sankanje … Eksssplozija informacij! Še dobro, da se nam svet ne pomeša.«

Dotok informacij iz različnih čutil mora biti razločen, a hkrati sestavljen v razumljivo celoto, da se lahko na predmete v okolju smiselno odzivamo. Za to poskrbijo naši možgani, ki v različnih predelih obdelujejo vidne, slušne, tipne in gibalne “podatke”. Ta proces bomo spoznavali z delom v skupinah, v katerih bomo s pomočjo asociacij obdelovali različne informacije, jih povezovali in tako pletli omrežje v možganih.

Delavnice so namenjene otrokom od prvega do devetega razreda osnovne šole. Posamezna šola lahko prijavi po dva učenca iz vsake triade. Število je omejeno na 40 otrok. Prijave sprejemamo na naslednji povezavi: [email protected] do 3. marca 2014 oziroma do zapolnitve prostih mest. Na ta elektronski naslov se lahko obrnete tudi za kakršnakoli dodatna vprašanja. Na delavnicah je zaželeno spremstvo vsaj enega učitelja na posamezno šolo in dovoljenje staršev, da lahko udeležece delavnic fotografiramo.


16:00–17:30 Član skupine - nepogrešljivi člen omrežja SiNAPSINA delavnica za odrasle
Izvajalki: Nina Ivančič in Katarina Kocbek
Število udeležencev: 20

V času študija, na delovnem mestu, nenazadnje pa tudi v domačem okolju, je za dosego ciljev mnogokrat potrebno sodelovati z drugimi. Poudarjanje pomembnosti in uspešnosti vodij v družbi ustvarja lažen vtis, da moramo vsi imeti veščine dobrega vodje, četudi večinoma delujemo kot enakovredni člani skupine. Morda se je pomembnejše vprašati Kako biti dober član skupine? Kaj se dogaja med skupinskim delom? Kaj lahko naredim jaz za boljšo skupinsko vzdušje? Kako se izogniti skupinskim konfliktom oziroma jih predelati na učinkovit način? Odgovori na vprašanja vodijo do zastavljenih skupnih ciljev in olajšajo vsakodnevno delovanje v družbenem okolju. Nanje bomo na delavnici poskušali odgovoriti v aktivnem in dinamičnem vzdušju.


17:30–19:00 Da ne pozabim! SiNAPSINA delavnica za odrasle
Izvajalki: Hana Hawlina in Klara Tostovršnik
Število udeležencev: 15

Spomin je eno najbolj zapletenih omrežij v možganih, katerega delovanje še vedno ni povsem pojasnjeno. Je ena najpomembnejših sposobnosti človeka, ki omogoča, da lahko misli, podatke, doživetja ohrani v zavesti in jih tudi obnovi. S starostjo se sposobnost shranjevanja informacij spreminja. Med 20. in 80. letom se pomnjenje zmanjša za 20 – 30 %. Prav tako je lahko sposobnost pomnjenja zmanjšana zaradi bolezni. Edinstvena zgradba možganov pa omogoča, da lahko z vajo obseg polnjenja zvečamo za do 20 %. Na delavnici bomo spoznali nekatere trike za boljše pomnjenje in vaje, s katerimi lahko izboljšamo spomin.

Prijave sprejemamo na naslov [email protected] do 3. marca 2014 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Prostih mest za delavnico DA NE POZABIM žal ni več!


Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13:00 Matrica (The Matrix)
Andy & Larry Wachowski, ZDA/Avstralija, 1999, 35mm, 2.35, barvni, 136’, sp

Računalniški programer Neo (Keanu Reeves) se dokoplje do spoznanja, da je njegov obstoj na Zemlji zgolj kompleksna simulacija resničnosti, matrica, ki jo je ustvarila umetna inteligenca, da bi zasužnjila ljudi. Onkraj matrice, v svetu mesa in krvi, je vsa svetovna populacija zamrznjena v umetnih maternicah, ki iz komatoznih sužnjev srkajo življenjsko energijo, iz katere se potem napajajo stroji in lažna skupna zavest obstoja. Neo se osvobodi vampirske popkovine in pridruži osvobodilnemu boju peščice upornikov, ki želijo prekucniti izkoriščevalski sistem.

Pred filmom bo na sporedu predavanje Dušana Rutarja. Vstop prost.


© SiNAPSA 2003-2012