Teden možganov 2014: V omrežju

Nova Gorica, 12. 3. 2014

Evropska pravna fakulteta v Novi Gorici, Eda center, Delpinova 18, Nova Gorica

Predavanja bodo potekala v predavalnici p4.

17:00–18:00 Mojca Kirbiš: Ko v omrežju možganov izgine zavest

Tema pred očmi, ko se s kladivom udarimo po prstu. Kolaps med čakanjem v trgovskem centru. Tujec, ki se na pločniku trese in brca. Slabost in omotica ob pogledu na krvav prizor. Ropot v kopalnici in svojec, ki ga najdemo negibnega na tleh …

Ko pride do motenj v delovanju živčevja, gre lahko narobe marsikaj; ta marsikaj je marsikdaj izguba zavesti. Vzrok je lahko v samih možganih, ali pa so možgani »žrtev« težav srca, žilnega in drugih sistemov.

Predavanja bo osvetlilo področje prehodnih motenj zavesti, pokazalo, da običajno lahko prepoznamo njihov vzrok in človeku pomagamo ter se dotaknilo zanimivih vprašanj, zakaj se prehodne motnje zavesti pravzaprav dogajajo – gre za normalno stanje, evolucijsko prednost, posledico načina življenja ali bolezen?

18:00–19:00 Nina Ozimic: Možganska kap: kaj lahko storimo, da ostanemo v “omrežju”

Možganska kap je pogosta nevrološka bolezen, ki predstavlja življenje ogrožujoče stanje.

Povzroči lahko trajno nevrološko prizadetost in je glavni vzrok za invalidnost, “odklop iz omrežja” pri odraslih v razvitem svetu. Zakaj do nje pride? Kako jo lahko preprečimo?

Kako jo prepoznamo in hitro ustrezno ukrepamo? Kako lahko s hitrim ukrepanjem in ustreznim načinom zdravljenja preprečimo hudo nevrološko prizadetost in ljudem pomagamo ostati v “omrežju”?


© SiNAPSA 2003-2012