Teden možganov 2014: V omrežju

Ljubljana, 15. 3. 2014

Atrij ZRC, Novi trg 2

10.00 - 11.30 Možgani v akciji!, izkustvene delavnice za ljudi vseh starosti


Film Rainman je posnet po resnični zgodbi in prikazuje življenje Kima Peeka, znanega kot človeka s “popolnim spominom”. Kim Peek si je bil sposoben zapomniti prav vsako informacijo, ki jo je vkodiral v svoj spomin. Obvladal je vse letnice, zgodovinska dejstva, citiral je lahko točno določeno misel iz knjige, ki jo je prebral pred 15 leti, ob tem pa vam je še navedel, na kateri dan je to prebral.

Bi si želeli imeti tako dober spomin, kot ga je imel junak iz filma Rainman? Je kaj takega sploh mogoče? Lahko spomin natreniramo do te stopnje, da si zapomnimo vse? Je popoln spomin mit ali resničnost? Je morda tudi pozabljanje nekaj povsem običajnega? In kdaj je to pozabljanje neobičajno, torej že del bolezenskega procesa?

Ve to in še več boste lahko izvedeli na sobotnih delavnicah, kjer se bomo v živahni skupinski diskusiji pogovarjali o spominu, poleg tega pa se bomo spoznali tudi z nekaterimi tehnikami, ki nam omogočajo boljšo zapomnitev določenih informacij.


Zadnji dan Tedna možganov bo tudi letos rezerviran za sobotne delavnice. Te so namenjene vsem, ki bi si želeli spoznati (ter opazovati) svoje možgane “v akciji”. Na različne načine boste lahko preko praktičnih izkušenj preverili, kaj vse vaši možgani zmorejo, ob koncu pa boste tudi razumeli, zakaj to zmorejo. Tokrat pripaljamo v sobotnem sklopu dve delavnici: delavnico o spominu ter delavnico o meditaciji.

Prijave na delavnice pobirano do 14. marca oziroma do zasedenosti prostih mest in sicer na spletnem naslovu [email protected].


Breda Podjaveršek: Kako lahko z meditacijo spreminjamo možgane?

Simon Brezovar: Popoln spomin - mit, boljši spomin - resničnost: z uporabo preprostih mnemotehnik do boljšega pomnjenja


© SiNAPSA 2003-2012