Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji

Ljubljana, 16. 3. 2018

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

12.00 Mulholland Drive (Mulholland Dr.)
David Lynch, 2001, 147 min

Z izgubljenim spominom po prometni nesreči se Rita zateče v hišo mlade igralke Betty, s katero se v iskanju identitete odpravita na pot skozi čutni labirint, ki ju vodi v svet, ki je precej temačnejši in skrivnostnejši, kot se zdi na prvi pogled.

Po projekciji bo sledila razprava s Tadejem Troho, doktorjem filozofije.

Vstop je prost. Brezplačne vstopnice je pred projekcijo potrebno prevzeti na blagajni Slovenske kinoteke.


SiNAPSINE delavnice za odrasle

Tresor Hostel Čopova, Čopova ulica 38

16:00-17:30 Delavnica čuječnosti
Izvajalci: Tjaša Šubic
Število udeležencev: 20

Na delavnici čuječnosti bodo predstavljene osnove vadbe čuječnosti, teoretično in kratka praktična vaja. Osredotočili se bomo na dejavnike, ki sprožajo dandanes toliko stresnega odziva v nas, kako to vpliva na naše zdravje in počutje in kako nam čuječnost pri tem pomaga ter nam tako lahko izboljša kvaliteto življenja.

Prijave niso več mogoče, saj je prišlo že do zapolnitev prostih mest.

Mag. Tjaša Šubic, dr.med. specialistka interne medicine se poleg zdravniškega poklica že deset let ukvarja z jogo in meditacijo, zadnje osem let pa se intenzivno izobražuje in vodi delavnice, predavanja čuječnosti tako za medicinsko osebje kot za širšo javnost.


Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2

15:30-17:30 Kotiček za odrasle
Izvajalci: Katja Gajgar, Kristina Kolle, Enej Škrget in Klara Ihan
Število udeležencev: 20

Kdaj ste se nazadnje počutili igrivo, sledili svoji radovednosti, ustvarili nekaj novega ali se preprosto prepustili otroški pristnosti?

V kotičku za odrasle bomo spodbujali/obujali našo ustvarjalnost, radovednost in igrivost, s pomočjo več interaktivnih in dinamičnih dejavnosti. Delavnica je sestavljena tako, da posameznika postavi v različne situacije tako individualne kot skupinske, ki spodbujajo različne vidike ustvarjalnosti.

Pridite in ustvarjajte z nami!

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected] do 11. marca 2018 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Katja Gajgar, Kristina Kolle, Enej Škrget in Klara Ihan so člani Sinapse in študentje različnih smeri, od psihologije, prevajalstva do medicine.


Atrij ZRC, Novi trg 2

18:00–20:00 Petkova okrogla miza: Kam nas vodijo sanje?

Na okrogli mizi se bomo pogovarjali o tem, kako si preko vizij o prihodnosti osmišljamo sedanjost. Kako nas pogled v prihodnost motivira kot posameznike in družbo? Kakšnim ‘sanjam’ sledimo oziroma ali jim sploh sledimo? Kaj se zgodi, ko v določenih primerih (npr. pri kliničnih motnjah) ‘izgubimo’ pogled v prihodnost? Dotaknili se bomo tudi našega večnega iskanja smisla, kdo smo kot ljudje in kam gremo.

Sodelovali bodo: docent psihologije osebnosti in raziskovalec iz področja logoterapije in vzgoje, Sebastjan Kristovič, redna profesorica za ontologijo, metafiziko in filozofijo utopistike, Cvetka Hedžet Toth in redni profesor za nevrologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani, Zvezdan Pirtošek.

Pogovor bo moderirala Nastja Tomat, dipl. psih. in študentka magistrskega študija psihologije.

Doc. dr. Sebastjan Kristovič, je docent psihologije osebnosti in raziskovalec iz področja logoterapije in vzgoje. Je direktor Mednarodnega inštituta za psihoterapijo in uporabno psihologijo, v okviru katerega deluje tudi Svetovalno-terapevtski center za družine, pare in posameznike in docent na različnih študijskih programih na Alma Mater Europaea – ECM, kjer je tudi prorektor za študijski proces.

Dr. Cvetka Hedžet Tóth je redna profesorica za ontologijo, metafiziko in filozofijo utopistike na oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, kjer je redno zaposlena. Področja njenega širšega znanstvenoraziskovalnega in predavateljskega delovanja so ontologija, metafizika, utopistika, etika in aksiologija. Je avtorica številnih člankov, razprav in študij iz teoretične in praktične filozofije.

Dr. Zvezdan Pirtošek je profesor nevrologije in predstojnik Katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Je vodja raziskovalne enote na Kliničnem oddelku za bolezni živčevja na Nevrološki kliniki ter soustanovitelj srednjeevropskega meduniverzitetnega študija Kognitivne znanosti.


© SiNAPSA 2003-2012