Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji

Koper, 14. 3. 2018

Fakulteta za humanistične študije - Tramontana, Titov trg 5

17:00-17:05 Kratek nagovor
prof. dr. Gorazd Drevenšek, Društvo biopsihologov Slovenije

17:05-18:00 Lucidne sanje
Sašo Drobnič
Čeprav prespimo skoraj tretjino svojih življenj, se le redko vprašamo, kaj se med tem časom z nami dogaja. Kadar debata nanese na sanje, se ljudje običajno spomnijo na pol pozabljenih sanjskih vsebin in začnejo premišljevati o tem, kaj bi lahko pomenile. Interpretiranje sanj je le eden od “uporabnih” vidikov sanjanja; če namreč sanje “vprežemo”, lahko v njih tudi aktivno delujemo. To imenujemo lucidno sanjanje.

Lucidne sanje so sanje, v katerih se zavedamo, da sanjamo. Zavedamo se, da v tistem trenutku spimo in da naše fizično telo leži v postelji, hkrati pa zavestno doživljamo še popolnoma drugačno izkušnjo. Védenje, da sanjamo, nam omogoča vplivati na vsebino in potek dogodkov, sanjski scenarij in druge elemente sanj. V njih lahko delujemo kot v vsakdanjem, budnem življenju. A brez nekaterih “omejitev” …

Več o tem, kaj so lucidne sanje, kako jih doseči in kaj v njih početi, na predavanju.

18:00-19:00 Nefarmakološke pomoči pri izboljšanju kvalitete spanja in sanj
Sandi Bitenc
Desetletja raziskav spanja in sanj so nas pripeljala do razmeroma dobre, čeprav površne slike spanja in sanjanja. Zelo dobro znamo opredeliti stopnje spanja, imamo vsaj koncept kdaj sanjamo, a na vprašanja kako telo regulira cikle budnosti in spanja ter zakaj sploh sanjamo, znanost ponuja le površne odgovore. Raziskave nekaterih zdravil kažejo, da povečano intenziteto in pomnjenje sanj pogosto spremljajo motnje spanja. To je morda kontra intuitivno, saj bi menili, da kvalitetnejši in globlji spanec ustvarja več intenzivnejših, emocionalnih sanj. Kakorkoli spanje in sanjanje sta povezana, a ločena biološka procesa. Čeprav lahko o pomembnosti sanj le špekuliramo, pa vemo, da je kvaliteten spanec bistvenega pomena za človeški organizem.

V predavanju se bom osredotočil na metodologije in konkretne pristope k izboljšanju spanja ter omenil vpliv na sanjanje, preden je potreben poseg po zdravilih. Govorili bomo o naravnem uravnavanju cirkadianega ritma, spalni higieni, prehrani in prehranskih dopolnilih z dokazanimi učinki na spanje, ter omenili nekaj metod, ki so v tradicionalni uporabi.

19:00-20:00 Sanje, zdravila in ustvarjalnost
prof. dr. Gorazd Drevenšek


Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) - Galeb, Kettejeva 1

20.30 Sanje (Dreams)
Akira Kurosawo, 1990, 119min

Slavni japonski režiser Akira Kurosawa pripoveduje zgodbo o življenju, izgubi in preporodu, skozi niz osmih sanj; od tistih mladega fanta o poročnem sprevodu lisičjih duhov, sanj o sebi kot umetniku ter namišljene, jedrsko onesnažene sanjske prihodnosti, do sanj umirjenega starca v čudoviti vasici.

Po filmu sledi diskusija s prof. dr. Ernestom Ženkom.

Vabljeni k ogledu filma!

Vstop je prost!

Lokalni koordinatorji v sodelovanju z Društvom biopsihologov Slovenije: Samanta Knapič, Larisa Lara Pohorec in Tomaž Babić.


© SiNAPSA 2003-2012