Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji

Ljubljana, 12. 3. 2018

Atrij ZRC, Novi trg 2

Ponedeljkova plenarna predavanja: Preteklost, sedanjost in prihodnost sanj

16:00–16:10 Otvoritev 15. Tedna možganov
Dolores Trol in Hana Hawlina, organizacijski vodji Tedna možganov

16:10–17:00  Mitičen in psihoanalitičen pogled na sanje
prim. Matjaž Lunaček, psihiater

17:00–17:50 Sanje danes: kaj (sploh) vemo o njih?
Sara Fabjan, študentka kognitivne znanosti

Naredili bomo pregled glavnih sodobnih teorij sanj. Vprašali se bomo, kako nam vsaka izmed njih odgovori na vprašanja o tem, zakaj sanje nastajajo, kakšna je njihova funkcija v človeškem življenju in kaj se dogaja v sanjajočih možganih.

17:50–18:40  Prihodnost v možganih: sanje, ki gradijo svet
Hana Hawlina, asistentka sociokulturne psihologije, Université de Neuchâtel

Do četrtino vsakdana preživimo v sanjarijah, odmaknjeni od trenutnega dogajanja. Predavanje tega ne bo obravnavalo kot napako v delovanju možganov, ampak kot njihovo največjo pridobitev. Pregledali bomo nevronske, psihološke in socialne mehanizme predstavljanja prihodnosti in možgane obravnavali kot prospektivni organ, ki iz spominov na preteklost ustvarja nove vizije. Sanjarjenje je izjemna evolucijska pridobitev, ki nam omogoča, da gradimo civilizacije in se ne prilagodimo na svet, kakršen je, ampak ustvarjamo svet, ki je prilagojen nam.


SiNAPSINE delavnice za odrasle

Trubarjeva hiša literature, Stritarjeva ulica 7

17:00-19:00 Vpogled in delo s sanjami v gestalt psihoterapiji
Izvajalki: Maja Gostič in Anja Ibrčič
Število udeležencev: 6 parov (12 oseb)

Gotovo se sprašujete, kaj vam določene sanje govorijo, zakaj so se vas tako močno dotaknile, morda iščete razlago sanj v literaturi, zgodovini, astrologiji, preko psihoanalize? Pomen vaših sanj si lahko razložite le vi. Vas zanima kakšna je ta samo-refllekcijska tehnika? Vabljeni na delavnico, na kateri bomo preko gestalt tehnike v paru raziskovali pomen vaših dragocenih sanj. Na delavnico se prijavite v paru z osebo, ki ji zaupate, ste povezani, prav tako pa vsaka oseba s seboj prinese zapisane ali v spominu dobro ohranjene sanje, ki so vam osebno pomembne (stare ali nove).

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected] do 11. marca 2018 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Anja Ibrčič, psihologinja in študentka Integrativne transakcijsko analitične psihoterapije, članica Sinapse in Maja Gostič, psihologinja.


Atrij ZRC, Novi trg 2

19.30 Služkinja (Ah-ga-ssi)
Chan-wook Park, 2016, 144 min

Napet triler ali ljubezenska zgodba? Služkinja je povest številnih preobratov in soobstoječih resničnosti, ki v času japonske okupacije naseljujejo mogočno, z viktorijanskostjo prežeto palačo v Koreji. V njej se zdi beg iz mor preteklosti vse prej kot predvidljiv.

Zasanjan film, posnet po romanu Žeparka, se bo zaključil s pogovorom, ki ga bosta povezovali Hana Hawlina in Nika Vrabič.

Vstop je prost.


© SiNAPSA 2003-2012