Teden možganov 2018: Na sanjah svet stoji

Ljubljana, 14. 3. 2018

Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

12.00 Rekvijem za sanje (Requiem for a Dream)
Darren Aronofsky, 102 min

Rekviem za sanje vzporedno pripoveduje zgodbe štirih prebivalcev Coney Islanda, ki bi radi za vsako ceno in na vsak način uresničili sanje za boljšim življenjem. Vdovo srednjih let, Saro Goldfarb (izvrstna igra Ellen Burstyn), osamljenost pripelje do odvisnosti od televizijskega šova in smrtonosnih shujševalnih tablet. Medtem pa njen svojeglavi sin Harry (Jared Leto) in njegov prijatelj Tyrone (Marlon Wayans) kujeta načrt, kako na hitro obogateti s prodajo drog, kmalu pa zabredeta tako daleč, da se ga začneta zadevati s svojo robo. Harryjeva punca Marion (Jennifer Connely) nemočno opazuje, kako se njene sanje, kariera v modnem oblikovalstvu, razpršijo v nič.

Po projekciji bo sledila diskusija, ki jo bosta vodila psiholog, Matic Munc in študent medicine, Enej Škrget.

Vstop je prost. Brezplačne vstopnice je pred projekcijo potrebno prevzeti na blagajni Slovenske kinoteke.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Klinična predavanja: Za zaprtimi očmi

15:30–16:00 Razvoj ritma budnosti in spanja ter motnje spanja pri otroku
asist. dr. Barbara Gnidovec Stražišar
Spanje je primarna možganska aktivnost v zgodnjem razvoju in pomemben fiziološki proces, katerega pomen še ni povsem pojasnjen. V zgodnjem življenjskem obdobju potekajo intenzivne spremembe v arhitekturi in časovni organizaciji spanja ter ritma budnosti in spanja. Motnje spanja so pri otrocih pogoste in če niso ustrezno prepoznane ter zdravljene, lahko vodijo v pomanjkanje spanja, ki povzroča posledice tako pri telesnem kot kognitivnem razvoju otroka.

16:05–16:25 Rutine za zdravo spanje otrok
doc. dr. Jana Kodrič
Spanje je pomembno za otrokovo telesno in duševno dobro počutje. Z oblikovanjem ustreznih rutin ob uspavanju pozitivno učinkujemo ne le na kakovost otrokovega spanja, temveč tudi na njegovo zdravje, razvoj in kakovost življenja cele družine.

16:30–16:50 Psihoanalitični pogled na sanjanje in sanjarjenje pri otroku
Lilija Varjačič Rajko, psihologinja
Fokus psihoanalitičnega razumevanja otroških sanj se v zadnjem času premešča od interpretiranja simbolnih vsebin sanj k preučevanju zmožnosti za sanjanje in sanjarjenje, le-to pa je povezano z razvojem mišljenja in torej simbolizacijo. Otrokova mati k otrokovi sposobnosti za simbolizacijo prispeva s tem, ko kontejnira otrokove arhaične čustvene in miselne vsebine in jih zanj predela v simbolne, torej manj grozeče in lažje sprejemljive elemente.

16:50–17:10 Skupna diskusija

17:10–17:20 Odmor

17:20–17:50 Pomen porušenega ritma budnosti in spanja pri razvoju presnovnih bolezni
doc. dr. Sergej Pirkmajer
Pomanjkanje spanja poveča tveganje za nastanek presnovnih motenj, kot sta debelost in sladkorna bolezen. V predavanju si bomo ogledali, kako ritem budnosti in spanja vpliva na uravnavanje presnovnih procesov in zakaj pomanjkanje spanja vodi v moteno delovanje presnove.

17:55–18:25 Zakaj spimo?
prof. dr. Leja Dolenc Grošelj
Tretjino življenja prespimo, kar je biološka potreba organizma za normalno funkcioniranje preko dneva. Spoznali bomo vpliv spanja na spomin, razpoloženje, regulacijo hormonov, preventivo rakavih in kardiovaskularnih bolezni ter se posvetili vlogi spanja za preventivo demence.

18:25–18:45 Skupna diskusija

18:45–19:05 Vloga spanja in sanjanja pri čustvovanju in kogniciji
Nika Jerman, študentka medicine
Tako kot v budnih tudi v spečih možganih potekajo procesi zapisovanja, utrjevanja in integracije novih podatkov ter uravnavanja čustev. Spanje in sanjanje imata v teh procesih prav posebno in nenadomestljivo vlogo. Pomankanje spanja je tako eden od dejavnikov tveganja pri razvoju nekaterih motenj razpoloženja.

19:10–19:30 Zaspani svet narkolepsije
Vesna M. van Midden, študentka medicine
Narkolepsija predstavlja nevrološko motnjo, kjer je ritem budnosti in spanja porušen in se kaže s prekomerno dnevno zaspanostjo, REM parasomnijami in katapleksijo. Kljub temu da je lahko bolezen za posameznika zelo omejujoča, lahko do postavitve prave diagnoze traja več let.


SiNAPSINE delavnice za odrasle

Zemljepisni muzej, Gosposka ulica 13

17:00-19:00 Katero igro igraš: igre v (medosebnih) odnosih
Izvajalci: Kaja Manca Cerar, Sara Fabjan in Tereza Brlek Čufer
Število udeležencev: 12

Delavnica temelji na teoriji Erica Berna, utemeljitelja transakcijske analize. Posvetili se bomo konceptu, ki ga Berne imenuje psihološka igra. V otroštvu smo se naučili določenih vzorcev, ki so nam takrat koristili, problem pa je, ker jih kot odrasli na nezavedni ravni še zmeraj uporabljamo, kar pa nas oddaljuje od intimnosti. Na delavnici bomo preko primerov in igranja vlog dobili vpogled v igre, kar pomeni, da bo delavnica zasnovana dinamično ter bo zajemala veliko interakcije med udeleženci in izvajalkami. Vsebina delavnice se tiče osebnih odnosov, kar pomeni, da lahko pri vsakem udeležencu vzbudi določena čustva ali uvide.

Prijave žal niso več mogoče, saj je prišlo do zapolnitve prostih mest.

Kaja Manca Cerar, mag.psih. ter specializantka integrativne transakcijsko analitične psihoterapije, Tereza Brlek Čufer, študentka psihologije in Sara Fabjan, dipl. psih. ter študentka kognitivne znanosti.


20.00 Slavje ob dnevu možganov

Atrij ZRC, Novi trg 2

Letošnji dan možganov bo namenjen skrbi za možgane v povezavi s spanjem; skozi predavanja in delavnice v popoldnevu bomo ljudem predstavili vlogo spanja in njen pomen (zakaj spimo, razvoj budnosti in spanja, motnje v času spanja etc.) in kako se z njimi spoprijemati. Da pa ne bo vse zgolj teoretično bomo za svoje možgančke posebej poskrbeli na večer Dneva možganov. Super je, če bomo ta večer izklopili telefone, odložili delo in skrbi, se v sproščenem vzdušju prepustili dobri družbi strokovnjakov in nevroznanstvenih entuziastov ter nadvse prijetni glasbi.

V večeru se nam bo tudi tokrat že drugo leto zapored predstavila vokalno-jazz skupina Bird-land. Za piko na i pa si še bomo ob vsem tem privoščili kanček dobrega vina, ki nas bo morda opogumil za kakšne plesne korake.

Tako bomo tudi letos skrbno poskrbeli za možgane v prijetnem in družabnem vzdušju.

Lepo vabljeni! Vstop je prost.

.


© SiNAPSA 2003-2012