Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Ljubljana, 12. 3. 2019

Atrij ZRC, Novi trg 2

SiNAPSINA delavnica za otroke

10:00–13:00 Obrazi bolečine
Izvajalci: Organizacijska skupina delavnic za otroke
Število udeležencev: 30

Na letošnjih delavnicah bomo z otroki skozi pogovor in eksperimentalno-doživljajske aktivnosti odkrivali, kaj vse se skriva za temo letošnjega Tedna možganov- bolečino. Spoznavali se bomo z najrazličnejšimi plastmi tega pojava. Kako v telesu sploh pride do tega, da občutimo bolečino? Kakšno vlogo imajo pri vsem skupaj možgani? Ali smo vsi enako občutljivi na bolečino? Kaj pa živali in rastline? Kaj je “”fantomska bolečina”“? Vse vedoželjne glave, ki vas zanimajo odgovori na tovrstna vprašanja, ste prav lepo vabljene na letošnje delavnice!

Delavnice so primerne za otroke od prvega do devetega razreda osnovne šole. Posamezna šola ob prijavi zagotovi udeležbo 6 otrok, po dva učenca iz vsake triade. Prijave sprejemamo na naslov: [email protected] (zadeva: delavnica za otroke) od 1. 3. 2019 do 10. 3. 2019 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Veselimo se druženja z vami!


Slovenska Kinoteka, Miklošičeva 28

Film

12:00 Circus Fantasticus
Janez Burger, 2010, Slovenija, 75 min

Streljanje brzostrelk, oddaljeni zvoki topov, planjava na kateri stoji opustošena lesena hiša. Sredi tega se znajde oče z dvema otrokoma. Njegova žena je ravnokar padla kot žrtev napada. V mraku se iz megle pokaže snop rumene svetlobe, sliši se rohnenje motorja. Oče je s svojo staro puško pripravljen na boj. Namesto tanka pa se pred hišo prikaže potujoča cirkuška karavana, s katero potuje star umirajoč direktor cirkusa. Ali se lahko v pokrajini vojne in smrti zgodi tudi nekaj lepega? Se lahko življenje premakne naprej? Je mogoče spoznanje, da smrt ne obstaja?

Po filmu, ki svojo estetsko podobo raje kot z besedami gradi z impresivno fotografijo in scenografijo, bo s študentom in študentko psihologije, Levom Kiarom Avberškom in Aljo Pehar, spregovoril tudi režiser Janez Burger.

Vstop je prost.


Atrij ZRC, Novi trg 2

SiNAPSINE delavnice za odrasle

15.30–17.30 Antistresne točke pri masaži
Izvajalci: Igor Potparić, fizioterapevt
Število udeležencev: 20

Na delavnici boste iz prve roke izvedeli katere točke našega telesa so največkrat vzrok težav in bolečin v vsakdanjem življenju. Ob tem pa vam bodo predstavljeni prijemi in tehnike, s katerimi si lahko težave olajšate sami doma, s pomočjo prijateljev ali partnerja.

Prijave niso več možne zaradi zapolnitve mest.


Peterlinov Paviljon, Fakulteta za matematiko in fiziko, Jadranska ul. 26

Klinična predavanja: Vsakogar boli drugače

16:00–16:30 Zakaj boli?
prof. dr. Mara Bresjanac, zdravnica in patofiziologinja
Ko včasih v žejni naglici prehitro pogoltnemo požirek ledeno mrzle pijače, lahko izkusimo ostro bolečino nekje globoko za nosnim korenom, ki nas začasno onesposobi. Kot bi nam za hip boleče zamrznili možgani. A čeprav brez možganov ne bi mogli izkusiti bolečine v vseh njenih čutnih in čustvenih razsežnostih, možgani sami ne bolijo! Lahko pa je v nenormalnem delovanju možganov vzrok za hude bolečine. V predavanju bomo na kratko orisali mehanizme nastanka bolečine in se ozrli po novejših znanstvenih spoznanjih o tem, kako učinkovito lajšati bolečine različnih izvorov in vrst.

16:30–17:00 Vloga bolečine od nekdaj do danes
Jurij Dreo, raziskovalni sodelavec Katedre za Nevrologijo
Bolečina je nekaj neprijetnega, motečega in nezaželjenega - a daleč od odvečnega. Rdeča nit njenega globljega namena, potrebe in koristi se vleče čez evolucijo, filozofijo in medicino. V predavanju bomo to rdečo nit potegnili in se po njej poskusili pripeljati do globljega razumevanja bolečine.

17:00–17:30 Subjektivni vidiki bolečine
Marjana Krajnc Dobre, psihologinja
Bolečina je s svojo naravo izrazito subjektivna izkušnja. Nanjo vplivajo poleg bioloških, fizičnih, nevrofizioloških tudi psihološki in socio-kulturni dejavniki. Osvetlili bomo razsežnost bolečine, možnosti prepoznavanja pri osebah, ki nam o njej ne morejo poročati, ob tem pa še prage bolečine in najpogosteje uporabljanje lestvice bolečine.

17:30–18:00 Odmor

18:00–18:30 Nasilništvo kot lakota po dražljaju
Andrej Mihelčič, specialni pedagog, psihoterapevt
Predavanje se osredotoča na temo »bullyinga« med mladimi, ter s tem povezanimi socialnimi in psihološkmi fenomeni, ki jih predavatelj kot učitelj, defektolog ter terapevt proučuje in opazuje v svoji praksi. Predavanje se dotika psihološke in fizične bolečine, ki sta tesno prepleteni. Predstavil bo dramski trikotnik Žrtev-Preganjalec-Rešitelj, opisal odnosne potrebe tako nasilneža kot žrtve, t.i. psihološke igre med mladostniki, ki so bili zlorabljeni in zlorabljajo naprej. Opozarja, kako je postala bolečina s sociološkega vidika izrinjena iz našega življenja na račun varnosti. Dotaknil pa se bo tudi nevroloških procesov in značilnosti možganov psihopatov ter podal možne rešitve pri obravnavi mladostnikov in oseb z vedenjskimi ter osebnostnimi motnjami.

18:30–19:00 Odločanje in samopoškodovalno vedenje
dr. Tristan Rigler, klinični psiholog
Po kratkem pregledu vzrokov za samopoškodovalno vedenje bodo predstavljeni rezultati raziskave, ki so osvetli povezavo med delovanjem možganov in namernim poškodovanjem sebe. Raziskava kaže na povezave med funkcijo odločanja, prefrontalnimi deli možganske skorje ter samopoškodovalnim vedenjem.

19:00–19:30 Bolečina izgube - kako razumeti proces žalovanja
doc. dr. Vita Poštuvan, psihologinja
Žalovanje je naraven odziv na izgubo ljubljene osebe. Čeprav lahko med ljudmi najdemo medsebojne podobnosti, je žalovanje zaradi svoje intimne narave tudi zelo univerzalen proces: odvisen od odnosa z osebo, ki je umrla, vzroka in načina smrti, pa tudi od življenjske situacije, v kateri se znajde žalujoči. Proces soočanja z bolečino ob smrti lahko razumemo v okviru različnih faz ali nalog v žalovanju, način integracije te izkušnje v življenje pa tudi z načini osmišljanja smrti.


Atrij ZRC, Novi trg 2

SiNAPSINE delavnice za odrasle

18.00–19.30 Ozavestimo in “izplešimo” bolečino
Izvajalci: dr. Bojana Caf, socialna pedagoginja
Število udeležencev: 15

Telo je zemljevid naših notranjih pokrajin, če se skušamo izraziti skozenj, nam razkrije večplastnost naših telesnih in duševnih potez. Te so med seboj tesno povezane in prepletene, zato lahko skozi telesne značilnosti in posebnosti zaznavamo in ocenjujemo duševno počutje, pa tudi obratno. Delavnica temelji na principih gibalno-plesne terapije. Popeljala nas bo skozi različne pokrajine telesnega in duševnega zaznavanja. Skušali bomo zaznati napetosti in bolečine v posameznih delih telesa, se ustaviti ob teh občutkih, prepoznati njihov izvor ter z gibalnim in plesnim izražanjem sprostiti napetosti ter omiliti bolečino.

Prijave niso več možne zaradi zapolnitve mest.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Film

20:00 Druga stran upanja (Toivon tuolla puolen)
Aki Kaurismäki, 2017, Finska, 98 min

Waldemar in Khaled. Bivši trgovec in sirski begunec. Njuni zgodbi se prepleteta, ko se Khaled, po zavrnitvi prošnje za azil, zateče v bližino Waldemarjeve restavracije. Ta ga zaposli ter mu pomaga pri urejanju papirjev, Khaled pa si bolj kot vse na svetu želi najti svojo sestro, ki jo je izgubil na dolgi poti.

Po projekciji bo sledila diskusija, ki jo bo vodil Vid Vanja Vodušek, specializant klinične psihologije.

Vstop je prost.


© SiNAPSA 2003-2012