Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Novo mesto, 14. 3. 2019

Knjižnica Mirana Jarca, Rozmanova ul. 28

18:00–18:20 Depresija in bolečina
Peter Kapš dr. med., spec. psihiatrije

V predavanju Depresija in bolečina bo psihiater predstavil povezave med bolečino in depresijo, ki sta verjetno obliki najhujšega trpljenja človeka. Lahko sta vzrok ali posledica ena drugi, njuna povezanost pa je pogosto neprepoznana in depresija ob bolečini pogosto nezdravljena. Depresijo je pri bolnikih s kroničnimi bolečinami smiselno prepoznati in zdraviti.

18:20–18:40 Soočanje z bolečino - misija nemogoče?
Katja Brkič Golob, mag. psih., specializantka klin. psihologije

V predavanju Soočanje z bolečino - misija nemogoče? bo psihologinja predstavila psihološke oblike zdravljenja kronične bolečine, pri čemer bo v ospredju predstavitev kognitivno - vedenjskega modela, ki se po eni strani osredotoča na prepoznavanja napačnih prepričanj in nerealno zastavljenih ciljev, po drugi strani pa na učenje učinkovitih načinov reševanja problemov in soočanje z bolečino.

18:40–19:00 Akupunktura – mistika ali znanost
Barbara Prosen, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatoligije in perioperativne intenzivne medicine

Anesteziologinja pa bo v predavanju “Akupunktura - mistika ali znanost” predstavila akupunkturo kot starodavno znanost ter moderna odkritja o njeni uporabi zadnjih desetletij. Navezala se bo na dokaze, da akupunktura deluje tudi in predvsem na možgane in preko njih na celotno telo. Akupunktura je ena izmed možnih metod zdravljenja bolečine.

19:00–20:00 Diskusija


© SiNAPSA 2003-2012