Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Maribor, 14. 3. 2019

Vetrinjski dvor, Vetrinjska ulica 30

18:00–19:30 Dosjeji Ψ: O bolečini

Dosjeji Ψ so skupina študentov psihologije iz Društva študentov psihologije Maribor in skušajo tako presenetljiva odkritja kot tudi najbolj samoumevna prepričanja s področja psihologije predstaviti na kratek, poljuden in znanstveno utemeljen način. Tokrat so v okviru projekta Teden možganov pripravili sklop štirih raznovrstnih predavanj na temo bolečine.

Sanja Zupančič je študentka 2. letnika psihologije v Mariboru in bo v predavanju, ki ga je naslovila »Kdaj telesna bolečina govori tudi o duševni bolečini?« pojasnila, kako se telesna in duševna bolečina med seboj povezujeta, izvedeli pa bomo tudi več o psihosomatskih motnjah in zakaj so naše čustvene stiske velikokrat izražene v obliki fizične bolečine.

Mirjam Fašmon, diplomirana psihologinja, trenutno študentka 1. letnika 2. stopnje psihologije v Mariboru in terapevtka medicinske hipnoze bo v svojem predavanju poskusila odgovoriti na vprašanje »Ali lahko bolečino obvladujemo s hipnozo?«, pri čemer bo predstavila tudi različne načine, kako se lahko s hipnoterapijo lotimo bolečine in odpravljanja le-te.

Sabina Majerič, študentka 3. letnika psihologije v Mariboru, se je lotila vprašanja »Kaj žalovanje je in kaj ni?«. Poskusila bo razjasniti, kakšen je njegov običajen potek, kdaj lahko pričakujemo, da bo določena oseba žalovala in kaj loči žalovanje od depresije in drugih duševnih motenj.

Vita Vuk, absolventka 1. stopnje psihologije v Mariboru, pa se bo v predavanju »Ko bolečina ugaja, a užitek boli« osredotočila na povezavo med občutkoma bolečine in užitka in predstavila konkretne primere, v katerih je ločnico med obema težko vzpostaviti.


© SiNAPSA 2003-2012