Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Ljubljana, 15. 3. 2019

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva 28

Film

12:00 Življenje drugih (Das Leben der Anderen)
Florian Henckel von Donnersmarck, 2006, Nemčija, 138 min

Piše se orwellovsko leto 1984. V Vzhodni Nemčiji se državni vohun Gerd Wiesler prekomerno zaplete v življenje ljubezenskega para, kateremu sledi in prisluškuje. Razpetega med ljubimcema, svojim nadrejenim ter lastno vestjo ga čakajo težke odločitve v času, ko ni nujno jasno kdo je nadzornik in kdo nadzorovani.

Po projekciji bo sledila diskusija, ki jo bosta vodila Marko Šanović, študent filozofije, ter Matic Grešak, študent socialne pedagogike.

Vstop je prost.


Atrij ZRC, Novi trg 2

SiNAPSINE delavnice za odrasle

15.30–17.30 Odtenki žalosti
Izvajalki: psihologinji Anja Ibrčič in Maja Gostič
Število udeležencev: 12

Skozi odraščanje nam svet mnogokrat posredno in neposredno sporoča, kaj je žalost. Morda smo v življenju slišali različna (ne)besedna sporočila, ki so imela negativni prizvok (npr. “Jokaš kot punčka”, “Ne bodi šibek”, “Žalost boli”) in so izoblikovala naš način zaznavanja, dojemanja, izražanja čustva žalosti. Na podlagi tega ima vsak izmed nas drugačen odnos do nje, ravno tako kot si jo vsaka kultura razlaga po svoje. Namen delavnice je spoznati svoj odnos do žalosti preko različnih psihoterapevtskih tehnik. Z delom na več ravneh (miselni, čustveni, telesni, vedenjski) bomo prepletali različne vidike žalosti (razumevanje, izražanje, zaznavanje). Posvečali se bomo individualni izkušnji in poskušali odgovoriti na vprašanje: Kaj mi danes žalost dejansko pomeni?

Prijave niso več možne zaradi zapolnitev mest.


Peterlinov Paviljon, Fakulteta za matematiko in fiziko, Jadranska ul. 26

Okrogla miza

17:00–19:00 Petkova okrogla miza: Kje so meje bolečine?

Ne zadeva nas zgolj na zasebni ravni, utrpevamo jo tudi kot subjekti, vpeti v družbo, kolektivno in individualno, v neprestani interakciji s svetom in drugimi. Kdaj je preveč in dovolj, je zgolj neprijetnost ali je lahko tudi dobra, ji je v njeni raznolikosti sploh moč začrtati okvire, je to sploh potrebno? Pridružite se nam na okrogli mizi Tedna možganov 2019, v sklopu katere bomo poskušali preudarno postopati po njenem pragu.

Pogovor bo moderirala Tina Ivančir, absolventka dodiplomskega programa Biokemija na FKKT UL.

Doc. dr. Primož Krašovec je sociolog kulture in docent na oddelku za sociologijo Filozofske fakultete Ljubljana. Ukvarja se s kritiko politične ekonomije, teorijo čustev, politično zgodovino ter novimi tehnologijami in mediji.

Tina Bončina je zdravnica in psihoterapevtka. Zaključila je študij transakcijske analize pri dr. Zoranu Milivojeviću in znanje nadgrajevala tudi na podiplomskem študiju psihoterapije na Katedri za psihiatrijo Medicinske fakultete v Ljubljani. Je prva slovenska terapevtka in edukatorka Logosinteze – izobraževanje je zaključila pri dr. Willem Lammersu. Po študiju medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani je delala na Kliničnem centru in na Psihiatrični kliniki Ljubljana. Zdaj dela v okviru Zavoda Psihofiza, kjer pridobiva izkušnje z individualno in partnersko terapijo ter terapijo otrok in mladostnikov.

Doc. dr. Neli Vintar je specialistka anesteziologije, njeno področje je obvladovanje akutne pooperativne in kronične bolečine. Že 35 let je zaposlena v UKC Ljubljana, kjer vodi Službo za lajšanje pooperativne bolečine, ki zagotavlja nadzor nad izvajanjem postopkov za obvladovanje pooperativne bolečine in vodi izobraževanje zdravnikov in medicinskih sester. Zadnjih 8 let je članica tima anesteziologov v Protibolečinski ambulanti UKC, kjer izvaja preglede in postopke za obvladovanje kronične bolečine. Veliko predava o obvladovanju bolečine zdravnikom različnih specialnosti.


© SiNAPSA 2003-2012