Teden možganov 2019: Na pragu bolečine

Ljubljana, 13. 3. 2019

Slovenska Kinoteka, Miklošičeva 28

Film

12:00 Ču do vi to (Biutiful)
Alejandro G. Iñárritu, 2010, Španija, 148 min

Uxbal v težkih socialnih razmerah vzgaja dva majhna otroka. Spopada se z lastnimi zdravstvenimi težavami, alkoholizmom in bipolarnostjo svoje žene ter se ob boju za preživetje zapleta v posle z ilegalnimi priseljenci. Film prikazuje pretresljivo vseobsegajočo stisko nuklearne družine.

Po projekciji bo sledila diskusija, ki jo bosta vodila Vid Ramšak, študent ekonomije in Klara Širca, zdravnica pripravnica.

Vstop je prost.


Peterlinov Paviljon, Fakulteta za matematiko in fiziko, Jadranska ul. 26

Sredine TOP teme v nevroznanosti

16.00–16:30 Znanost na televiziji
Renata Dacinger, novinarka RTV Slovenija
Kdaj se znanstvene teme znajdejo na televiziji? Kako poročati o znanosti z vidika novinarjev in znanstvenikov?

16.30–17:00 Vloga možganov pri starševstvu
doc. dr. Tina Bregant, pediatrinja
V predavanju se bomo dotaknili obstoja biološke in nevrološke podlage za skrb za potomce. Gre za majhno področje v evolucijsko starem delu možganov (hipotalamusu), ki deluje kot stična točka za vse aspekte starševskega vedenja. Z razmišljanjem o nevroloških osnovah za starševsko vedenje se bomo dotaknili vznemirljivega vidika starševstva: žrtvovanja lastne koristi v dobro potomcev ter se dotaknili tudi druge skrajnosti: infanticida.

17.00–17:30 Globoka možganska stimulacija in druge invazivne metode pri zdravljenju duševnih bolezni
doc. dr. Jure Bon, psihiater
Globoka možganska stimulacija in druge invazivne metode, se uspešno uporabljajo pri zdravljenju nekaterih nevroloških bolezni. V svetu jih čedalje bolj uporabljajo tudi pri določenih duševnih motnjah, rezistentnih na druge oblike zdravljenja. Spremljajo jih pomembna etična vprašanja, tudi zaradi znane zgodovine kirurških načinov zdravljenja duševnih motenj v preteklosti.

17.30–17:45 Odmor

17.45–18:15 Nova odkritja na področju genske terapije Huntingtonove bolezni
doc. dr. Luca Lovrečić, genetičarka
Huntingtonova bolezen je dedna progresivna nevrodegenerativna bolezen, ki je trenutno neozdravljiva in jo znamo obvladovati le simptomatsko. Nedavno je bila zaključena prva faza kliničnega testiranja nove genske terapije, s katero bi lahko upočasnili njen razvoj. Ali to pomeni preboj v zdravljenju Huntingtonove bolezni?

18.15–18:45 Navidezna resničnost ali kako nam tehnologija lahko spremeni življenje tudi na bolje?
Barbara Šegula Škoberne, psihiatrinja
Virtualna terapija (VRT) je nov terapevtski pristop v sklopu kognitivno vedenjske obravnave, ki se že uspešno uporablja za premagovanje anksioznih in stresnih motenj, širi pa se tudi na področja, pri katerih anksioznost pomembno zavira uspešnost okrevanja ter vpliva na kakovost človekovega življenja.

18.45–19:15 Pozitivni učinki draženja potepuškega možganskega živca
izr. prof. dr. Zvonka Rener Primec, otroška nevrologinja
V predavanju bo opisano zdravljenje trdovratnih epilepsij z vzpodbujevalcem vagusa pri otrocih in mladostnikih. Slišali boste tudi o pred kratkim odkriti koristnosti stimulacije tega živca pri osebah v vegetativnem stanju.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Dan možganov 2019

20:15 Praznovanje ob Dnevu možganov
glasbena skupina Čedahuči in pogostitev

Ali ste vedeli, da je Vlada Republike Slovenije na pobudo SiNAPSE, Slovenskega društva za nevroznanost in Slovenskega sveta za možgane razglasila sredo v tretjem tednu marca za Slovenski dan možganov? Proglasitev tega dne je simbolno dejanje, s katerim smo kot država stopili korak bližje k napredku izobraževanja in raziskovanja tako zdravih kot bolnih možganov.

Leta 2016 smo tako prvič obeležili dan možganov v sklopu Tedna možganov, ki ga vsako leto organizira skupina študentov v okviru SiNAPSE in s tem nadaljujemo tudi letos. Poleg tega imamo letos za vas nekaj prav posebnih presenečenj - na večer dneva možganov bomo skupaj za javnost odprli spletno stran Zdravaglava.si, na kateri boste lahko našli zanimive povzetke iz sveta nevroznanosti in nasvete za skrb za možgane.

Pri praznovanju pa se nam bo pridružila tudi glasbena skupina Čedahuči oziroma slovenski folksterji, kot so jih poimenovali novinarji. Ustvarjajo avtorsko glasbo v slovenščini, zaenkrat pa so izdali tri albume. Ob očarljivi avtorski glasbi boste lahko uživali tudi v zdravi pogostitvi!

Celoten dogodek bo lepa priložnost, da se obiskovalci, ustvarjalci Tedna možganov in Zdraveglave.si spoznamo in skupaj proslavimo napredke slovenske in svetovne nevroznanosti, zato vas lepo vabimo, da se nam pridružite v sredo, 13. marca 2019, ob 20:15 v Atriju ZRC.

Vstop je prost!

Pred praznovanjem v Atriju bo ob 19. uri kratek slavnostni dogodek v ljubljanski Mestni hiši, kjer bomo obeležili nacionalni dan možganov. Predsednik Republike Borut Pahor je častni pokrovitelj slovesnosti ob dnevu možganov 2019.


© SiNAPSA 2003-2012