Nočna svetloba povroči spremembe v možganih

Science Daily, 21. 11. 2010

Raziskovalci so ugotovili, da so se pri samicah sibirskih hrčkov, ki so bile 8 tednov vsako noč izpostavljene zatemnjeni svetlobi, pojavile pomembne spremembe v predelu možganov imenovanem hipokampus. Pokazalo se je, da so imeli hrčki v hipokampusu zmanjšano gostoto dendritov - izrastkov živčnih celic, ki prejemajo kemična sporočila od sosednjih živčnih celic.

Te možganske spremembe so morda ključni vzrok tudi za pojav več depresivnih simpotomov, ki so jih prav tako opazili pri istih, svetlobi izpostavljenih hrčkih.
Rezultati so še posebej zanimivi, ker nočna svetloba, kateri so bili hrčki izpostavljeni, ni bila ravno močna. Dnevna svetloba znaša 150 luxov (enote osvetljenosti), nočna svetloba pa je bila v tem poizkusu zatemnjena le na 5 luxov. To je podobno, kot če bi imeli ponoči v temni sobi prižgano televizijo.

Raziskovalci domnevajo, da do sprememb v hipokampusu v primeru izpostavljenosti nočni svetlobi pride zaradi upada ravni melatonina. Hormon melatonin je pomemben za uravnavanje telesnega ritma spanja in budnosti, pa tudi za sezonsko prilagajanje živali. Nočna svetloba torej povzroči upad ravni melatonina, kar naj bi posledično vodilo do zmanjšanja gostote dendritskih povezav med živčnimi celicami.

Izsledki pričujoče raziskave znanstvenikov iz Državne univerze Ohio se skladajo z ugotovitvami prejšnjih študij, ki so pokazale, da je stalna nočna svetloba povezana z depresivnimi simptomi pri mišjih samcih ter da je pri miših nočna svetloba povezana s povišano debelostjo.

Vir: Science Daily


© SiNAPSA 2003-2012