Zmerna telesna aktivnost kot varovalni dejavnik pred spominskimi težavami

Science Daily, 21. 9. 2011

Študija izvedena na Univerzi Colorado Boulder je pokazala, da lahko že zmerna telesna aktivnost obvaruje starejše podgane pred dolgoročno spominsko izgubo, ki je sicer v visoki starosti zaradi različnih infekcij, bolezni ali poškodb precej pogosta.

Raziskovalci Boulder Univerze v Coloradu so v študiji pokazali zmanjšan spominski upad pri starajočih se podganah, ki so vsak teden pretekle nekaj več kot pol kilometra.

»Rezultati naše raziskave kažejo, da lahko pri starejših podganah že zmerna količina telesne aktivnosti varuje možgane pred spominskim upadom, ki je posledica resnih bakterijskih infekcij,« pravi Ruth Barrientos, ena od sodelavk pri raziskavi. To je pomembna ugotovitev, saj so starejši posamezniki veliko bolj občutljivi na spominske okvare, ki so posledica imunskih odzivov na bakterijske infekcije, operacije in podobno. Zaradi vse večjega števila starostnikov v populaciji je omejitev tveganja za spominske težave izrednega pomena, tovrstni preventivni dejavniki pa ponujajo tudi možnost za razvoj učinkovitih neinvazivnih terapij.

Raziskave kažejo, da telesna aktivnost zavira s starostjo povezano kognitivno upadanje, kakor tudi nastanek demence. Študije tudi nakazujejo, da demenca pogosto sledi bakterijskim infekcijam, kot je na primer pljučnica. »To je prva študija, ki je pokazala, da prostovoljno gibanje pri podganah zmanjša starostni kognitivni upad, ki lahko sledi bakterijskim okužbam« še pravi Barrientosova. V študiji so prav tako ugotovili, da je bilo pri podganah, ki so bile okužene z E. coli bakterijo, zaznati tudi škodljive posledice na hipokampusu, področju v možganih, ki je vpleteno v učenje in spomin.

Pretekle raziskave so pokazale, da mikroglie, imunske celice v možganih, postanejo bolj reaktivne z leti. Ko so se starejše podgane v študiji spopadale z bakterijsko infekcijo, so tako te imunske celice v veliko večji meri začele sproščati vnetne molekule citokine. »V naši študiji smo ugotovili, da majhna mera prostovoljne telesne aktivnosti prepreči tovrstno aktivnost mikroglie in povečane vnetne reakcije v možganih«, nadaljuje Barrientosova. »V nadaljnjih raziskavah želimo ugotoviti, kakšno vlogo pri sentitiziranju mikroglie igrajo stresni hormoni ter ali telesna aktivnost pri starejših podganah upočasni te hormone« še zaključi Barrientosova.

Prevod: Barbara Dolenc

Vir: Science Daily


© SiNAPSA 2003-2012