Teden možganov 2013 - Na sledi razvoju

Murska Sobota, 8. 3. 2013

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Zvezna ulica 10
9000 Murska Sobota

17.00 - 19.00

17.00 Otvoritev Tedna možganov

17.10 - 17.45 Psihološke posledice spremenjenega delovanja možganov pri osebah s shizofrenijo, Barbara Horvat

Predstavitev bo sestavljena iz dveh delov. V prvem delu bomo skušali udeležencem na čim bolj nazoren način, preko primerov, predstaviti, kaj je shizofrenija ter kakšna je njena temeljna simptomatika, po kateri jo prepoznamo. Podali bomo razlike v primerjavi z drugimi, njej podobnimi duševnimi motnjami. Drugi del bo namenjen spoznavanju sprememb, ki nastanejo ob zagonu bolezni v možganih, in ki so vidne tako na njihovi strukturni kot tudi funkcionalni ravni. Posebej bomo izpostavili pomen delovanja hormona dopamina ter primerjali njegovo koncentracijo v različnih delih možganov ter spremenjeno stanje povezali z nastalo simptomatiko. Ob tem bomo spregovorili tudi o psiholoških spremembah, vezanih na frontalni reženj, ki predstavlja center naših izvršilnih sposobnosti.

17.45-18.00 Diskusija

18.00 - 18.35 Pregled obolenj možganov v Pomurju, Sabina Horvat

Predstavila bom šest najpogostejših obolenj možganov na področju Pomurja. Govor bo o možganski kapi, glavobolu, epilepsiji, demenci, Parkinsonovi bolezni in multipli sklerozi.

Za vsako bolezen bom podala kratek opis, pogostost, dejavnike tveganja, prvo pomoč in način zdravljenja skupaj z rehabilitacijo.

Poskusila bom narediti primerjavo opisanih obolenj z ostalo Slovenijo in jo še postaviti v desetletni okvir (odvisno od dostopnosti podatkov).

Ob koncu bom poskusila tudi odgovoriti na nekaj vprašanj poslušalcev.

18.35 - 19.00 Diskusija in zaključek


© SiNAPSA 2003-2012