Teden možganov 2013 - Na sledi razvoju

Ljubljana, 12. 3. 2013

Atrij ZRC, Novi trg 2

10.00 - 13.00 An, ban, razvit možgan SiNAPSINA delavnica za otroke

Slovensko društvo za nevroznanost SiNAPSA vsak tretji teden v marcu organizira Teden možganov. Gre za mednarodno akcijo posvečeno možganom in bo letos v slovenskem prostoru že 10. po vrsti. V letošnjem letu bomo sledili njihovemu razvoju. V sklopu tega tedna pripravljamo tudi delavnice za otroke.

Otroke bomo tokrat popeljali na samotni otok.

»Krog in krog se v soju sončne svetlobe svetlika širno morje. Otok pa nas s čudovitimi odtenki barv vabi k raziskovanju: rdeče jagode, sočni vijoličasti sadeži, barviti cvetovi, zeleni mahovi na deblih visokih dreves. Ravnokar nas je s svojim oglašanjem nase opozorila jata ptic. Koliko jih je! Za našimi hrbti nekaj zašelesti. Obrnemo se, ničesar ni videti. Zavemo se, da smo lačni in zaradi hude vročine tudi žejni…«

Z vživljanjem v vloge otroka, odraslega in starostnika bomo razmišljali, kako delujejo njihovi možgani, kako se vedejo in kako reagirajo v različnih situacijah.

Delavnice bodo potekale v torek, 12. marca 2013, med 10. in 13.uro v prostorih Atrija ZRC SAZU (Novi trg 2). Namenjene so otrokom od prvega do devetega razreda osnovne šole. Posamezna šola lahko prijavi po dva učenca iz vsake triade. Število je omejeno na 42 otrok. Prijave sprejemamo na naslednji povezavi: [email protected] do 5. marca 2013 oziroma do zapolnitve prostih mest. Na ta elektronski naslov se lahko obrnete tudi za kakršnakoli dodatna vprašanja. Na delavnicah je zaželeno spremstvo vsaj enega učitelja na posamezno šolo.

Vljudno vabljeni!


Slovenska kinoteka, Miklošičeva cesta 28

13.00 Moje ime je Sam (I Am Sam)

Sam (Sean Penn) je umsko na ravni sedemletnega otroka, zato mu skuša sistem odvzeti hčerko, ki jo je pred sedmimi leti napravil z neko brezdomko, ta pa je nato takoj po porodu izginila. Sam si otroka ne pusti vzeti, v sodnem boju pa mu nato pomaga ena najboljših odvetnic v mestu (Michelle Pfeiffer).

Projekciji sledi predavanje Alenke Golob. Vstop prost.


Atrij ZRC, Novi trg 2

16.00 - 18.00 Miran Možina: Kako si lahko s psihoterapijo in hipnozo pomagam za obvladovanje stresa in preprečevanje izgorelosti, predavanje in delavnica

O PSIHOTERAPIJI: Psihoterapija je samostojna znanstveno-strokovna disciplina, ki se ukvarja z zdravljenjem duševnih težav in s spodbujanjem osebnostne rasti s psihoterapevtskimi metodami. Psihoterapija se je izkazala kot učinkovita tudi v kombinaciji z drugimi terapijami, ki se izvajajo preventivno ali v času zdravljenja. Vsakdo gre v življenju skozi različne krize in se znajde na prelomnicah, v katerih potrebuje človeško oporo in včasih tudi strokovno pomoč. Številni ljudje pa potrebujejo tudi dolgotrajnejše oblike pomoči pri kroničnih duševnih ali telesnih motnjah oz. boleznih. Psihoterapija je v vseh teh primerih lahko dragocena oblika strokovne pomoči. Pa še nekje ima svoje mesto. Tam, kjer modrost pravi – bolje preprečevati kot zdraviti. Sodobni način življenja s svojimi visokimi zahtevami, hitrostjo in negotovostjo predstavlja za večino ljudi (pre)velik stres. Predvsem kronični stres pa poveča duševno trpljenje, pušča škodljive posledice na telesu in s tem zmanjša kvaliteto življenja. S pomočjo različnih psihoterapevtskih metod (npr. tudi s hipnozo) se lahko naučimo bolje razumeti in obvladovati stresne situacije in s tem preprečevati škodljive posledice dolgotrajnega stresa, ki se mu danes težko izognemo. Kako torej pluti po razburkanih tokovih sodobnega življenja in hkrati bolj kvalitetno živeti?


21.00 Prestopniki (Sleepers)

Skupina dečkov v revni četrti New Yorka šestdesetih med igro povzroči nesrečo, zato jih zaprejo v kaznilnico za mladoletne prestopnike, kjer jih sadistični stražarji sistematično pretepajo in posiljujejo. Dečki odrastejo in se štirinajst let kasneje odločijo maščevati. Po istoimenskem romanu posneto dramo odlikuje predvsem zvezdniška zasedba (Vittorio Gassman, Kevin Bacon, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Brad Pitt).

Projekciji sledi predavanje Petra Umeka. Vstop prost.


© SiNAPSA 2003-2012