Teden možganov 2020: Človek ni otok

Ljubljana, 16. 3. 2020

Peterlinov Paviljon, Fakulteta za matematiko in fiziko, Jadranska ul. 26

Ponedeljkova plenarna predavanja: S seboj, s teboj, s svetom

16:00–16:10 Otvoritev 17. Tedna možganov
Nastja Tomat in Kristina Kolle, organizacijski vodji Tedna možganov 2020, predsednica SiNAPSE prof. dr. Mara Bresjanac in prof.dr. Anton Ramšak, dekan Fakultete za matematiko in fiziko.

16:10–17:00 Samopodoba in motivi jaza, ki jo sooblikujejo
prof. dr. Andreja Avsec, psihologinja
Človek je verjetno edino živo bitje, ki je zmožno razmišljati o sebi in svojih značilnostih. Posledično ima o sebi veliko informacij, ki so združene v samopodobo. Ta je zelo pomembna za njegovo doživljanje in vedenje ter vpliva na najrazličnejša področja njegovega življenja: na medosebne odnose, postavljanje ciljev, spoprijemanje s stresom…V predstavitvi se bomo usmerili na samopodobo ter na različne težnje posameznika, ki jo sooblikujejo.

17:00–17:10 Odmor

17:10–18:00 Ljubezen in sovraštvo – dve plati istega čustva?
prof. dr. Gregor Majdič, nevroendokrinolog
Ljubezen in sovraštvo sta dve čustvi, ki nas spremljata vse življenje, od rojstva do smrti, in igrata v naših življenjih veliko vlogo. Včasih ju opisujemo celo kot dve skrajni plati istih občutkov. Tudi nevroznanstvene raziskave kažejo, da imata ljubezen in sovraštvo nekaj skupnih točk, vendar za zdaj vemo veliko več o tem, kaj se v naših možganih dogaja, ko smo zaljubljeni, kot ko sovražimo. Več o tem, kaj nevroznanost danes ve o ljubezni in sovraštvu, boste lahko slišali na predavanju.

18:00–18:10 Odmor

18:10–19:00 Evolucijski pritiski na razvoj socialnosti pri človeku
dr. Simona Gomboc, psihologinja
Namen predavanja je raziskati, zakaj so evolucijski pritiski spodbujali razvoj socialnosti pri človeku in kako se to kaže v strukturi in delovanju možganov.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Ponedeljkovi filmi

20:00 Toni Erdmann
Maren Ade, 2016, 2h 42m

Šaljivi oče se poskuša ponovno povezati s svojo delovno hčerko tako, da ustvari alternativni lik. Preoblečen v oprijeto obleko, z bizarno lasuljo in s še bolj bizarno ponarejenimi zobmi si Toni Erdmann utre pot v hčerkino poklicno življenje kot njen življenjski trener.

Po projekciji bo sledila razprava, ki jo bo vodil prof. dr. Robert Masten, psiholog.

Vstop je prost.


Atrij ZRC, Novi trg 2

SiNAPSINE delavnice za odrasle

15:30–17:00 Komunikacija kot orodje za reševanje težav v odnosih
Izvajalec: Društvo za nenasilno komunikacijo
Število udeležencev: 25

Delavnica Komunikacija kot orodje za reševanje težav v odnosih se bo osredotočila na naše funkcioniranje v zasebnih odnosih. Večkrat slišimo, da nekateri ljudje ne znajo komunicirati in imajo zato kup težav v življenju. Iskali bomo odgovor na vprašanje, kaj pravzaprav so komunikacijske težave. Razložili bomo, kako so naše misli povezane z našimi čustvi in vedenjem, kako nanje vpliva okolje, v katerem živimo, ter naše različne identitete. Raziskovali bomo, kako način komunikacije vpliva na kvaliteto naših odnosov, na nas in naše bližnje, ter končali z razmislekom o tem, kako lahko v odnosih poskrbimo zase in delno tudi za bližnje.

Društvo za nenasilno komunikacijo je nevladna organizacija, ki se ukvarja s preprečevanjem in ustavljanjem nasilja, zlasti intimno-partnerskega nasilja, nasilja v družini in vrstniškega nasilja. Izvajajo preventivne programe in različne programe za žrtve ter povzročitelje_ice nasilja.

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected], zadeva: “Komunikacija” od 1.3.2020 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva!


Atrij ZRC, Novi trg 2

17:30–19:30 Gledališko utelešanje in sprejemanje drugačnosti
Izvajalki: Gea Gračner in Eva Mulej
Št. udeležencev: 15

Na vsakem koraku, na vlaku, na delovnem mestu, fakulteti, v trgovini, na ulici, so okrog nas raznoliki ljudje. Vsak ima svoj karakter, način življenja, lastnosti in svojo zgodbo. Kot mimoidoči_e znamo pogosto precej enostransko ali celo prezirljivo ter s prevelikim zanosom reagirati na soljudi okrog nas. Kaj se zgodi, če se za trenutek ustavim in se postavim v kožo te osebe? Kako se počutim? Prav to bomo raziskovali_e in preko telesa kot orodja za samoizražanje utelešali_e raznolike življenjske položaje ljudi. Preko gledališča zatiranih in metod Augusta Boala bomo na interaktiven in dinamičen način spodbujali_e zavedanje o sprejemanju drugačnosti. Namen našega srečanja je s telesom spoznavati lastna doživljanja ter v relaciji z ostalimi udeleženci odpirati varen prostor za izražanje in raziskovanje. Naj poudariva; za sodelovanje niso potrebne prav nobene gledališke izkušnje.

Gea Gračner in Eva Mulej sta študentki, performerki in izvajalki delavnic socialnega gledališča. Prijave sprejemamo na naslov: [email protected], zadeva: “Gledališko” od 1.3.2020 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva!


© SiNAPSA 2003-2012