Teden možganov 2020: Človek ni otok

Ljubljana, 18. 3. 2020

Peterlinov Paviljon, Fakulteta za matematiko in fiziko, Jadranska ul. 26

Sredine TOP teme v nevroznanosti: Čudoviti svet nevroznanosti

16:00–16:30 REST - skrivnost za dolgo življenje?
prof. dr. Sergej Pirkmajer, nevrobiolog
Nevronska aktivnost v možganih že dolgo velja za pomemben dejavnik pri nastanku različnih nevroloških bolezni. Njen vpliv na staranje in življenjsko dobo je bil vse do zdaj nejasen. Znanstveniki so ugotovili, da se v ozadju vsega morda skriva protein REST! Kako izražanje tega proteina vpliva na nevronsko aktivnost? Bi izražanje REST lahko spremenili in s tem razvili tudi nove možnosti zdravljenja bolezni osrednjega živčevja?

16:30–17:00 Možgani v laboratoriju
prof. dr. Mateja Erdani Kreft, biologinja
Za raziskovanje se v zadnjem času vedno bolj uporabljajo možganski organoidi, v laboratoriju ustvarjeni mini organi, na katerih lahko znanstveniki preučujejo procese v možganih in razvoj nekaterih bolezni. Hkrati rešujejo nekatera etična vprašanja ter odpirajo nova.

17:00–17:30 Umetna inteligenca v diagnostiki možganskih tumorjev
prof. dr. Simon Podnar, nevrolog
Leto 2019 je zaznamoval pomemben dosežek slovenskih raziskovalcev - razvili so računalniški algoritem, ki se je iz velikega števila rezultatov preiskav krvi naučil prepoznati tiste, pri katerih se v ozadju skrivajo možganski tumorji. Prvi avtor objave teh rezultatov vam bo predstavil, kako pomembno je to odkritje za nevrološko klinično prakso, pa tudi načine, kako lahko umetna inteligenca sodeluje pri razvoju sodobne medicine.

17:30–17:45 Odmor

17:45–18:15 Tvorjenje umetnega govora z globoko računalniško analizo možganskih aktivnosti
prof. dr. Simon Dobrišek, elektrotehnik
V zadnjem času se izvaja vse več poskusov računalniške analize možganskih nevronskih aktivnosti, ki temeljijo na metodah globokega strojnega učenja. Namen teh poskusov je razviti računalniške modele, ki omogočajo razlago teh aktivnosti in njihovo prevedbo v možgansko vzbujanje perifernega živčnega sistema in mišičja. V okviru tovrstnih raziskav se poskuša modelirati tudi možganske aktivnosti, ki se pri človeku pojavljajo pri artikuliranju govora. Rezultati teh poskusov že omogočajo samodejno prevedbo možganskih aktivnosti v umetni govor. Tovrstni sistemi bodo nevrološko prizadetim nemim ljudem omogočili spregovoriti.

18:15–18:45 Doživljanje medvrstniškega nasilja in možgani mladostnika
prof. dr. Katja Košir, psihologinja
Obdobje mladostništva je obdobje intenzivnega učenja o odnosih. Biti priljubljen in/ali sprejet med vrstniki predstavlja v tem obdobju enega izmed ključnih ciljev in motivov. Mladostništvo je tudi obdobje intenzivnega razvoja možganov – obdobje, ko v možganih prihaja do pomembnih strukturnih in funkcionalnih sprememb. Je torej res tako presenetljivo, da izkušnja kronične vrstniške viktimizacije v tem obdobju spreminja možgane mladostnika?

18:45–19:15 Zločin in možgani *
prof. dr. Dick Swaab, nevrobiolog
Značaj in vedenje se razvijeta skozi preplet genetskih in okoljskih dejavnikov. Mnogi izmed teh dejavnikov so izven našega nadzora in vplivajo na razvoj kriminalnega ter antisocialnega vedenja. Na predavanju bomo govorili o dejavnikih, ki vplivajo na razvoj moralnega vedenja, o konceptu moralne odgovornosti in o tem, kakšna obravnava je z vidika nevroznanosti primerna za prestopnike in kriminalce.

  • predavanje bo potekalo v angleškem jeziku

Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28

Sredini filmi

12:00 Ljubezen v Barceloni (Vicky Cristina Barcelona)
Woody Allen, 2008, 1h 36min

Mladi ameriški prijateljici Vicky in Cristina se med poletjem odpravita na počitnice v Španijo. V Barceloni spoznata slikarja Juana, s katerim se zapleteta v ljubezenski trikotnik. Počasi odkrivata, kaj si v življenju želita od odnosov in česa ne, pri čemer situacijo dodatno razburkata Vickyjin zaročenec iz New Yorka ter Juanova težavna bivša žena Maria.

Po projekciji bo sledila razprava, ki jo bo vodila prof. dr. Milica Antić Gaber, sociologinja.

Vstop je prost. Brezplačne vstopnice je pred projekcijo potrebno prevzeti na blagajni Slovenske kinoteke.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Delavnice za otroke

09:00–12:00 Sprehod po možganih (prijavi šola)
Izvajalec: Organizacijska skupina delavnic za otroke Tedna možganov 2020
Št. udeležencev: 30 oz. po 2 učenca iz vsake triade.

Letos se bomo z otroki na delavnicah podali na popotovanje v skrivnostni svet živčevja. Skozi pogovor, doživljajske in ustvarjalne aktivnosti bomo spoznavali predele naših čudovitih možganov. Pri tem seveda ne bomo pozabili na odnose, letošnjo temo Tedna možganov. Odnosi znajo biti precej zapleteni, prav tako, kot so zapleteni naši možgani. Skupaj bomo skozi zabavne in poučne igre skušali razvozlati kar oboje.

Kaj nam pomenijo odnosi, zakaj in kako jih tvorimo ter vzdržujemo? Kakšno vlogo imajo pri tem različni procesi, ki se odvijajo v možganih? Ko pomislimo na odnose, verjetno najprej pomislimo na odnose z drugimi. Kaj pa odnos do samega sebe? Možgane sestavljajo različni deli in delci. V kakšnem odnosu so ti med seboj? Kako je videti naše živčevje?

Smo vas pritegnili? Vse to in še več bodo otroci spoznali v krasno preživetem dopoldnevu z nami. Vabljeni torej, da se nam pridružite na poti po možganskih vijugah, kjer bomo odkrivali delovanje tega neverjetnega organa in njegove povezave z odnosi.

Delavnice so primerne za otroke od prvega do devetega razreda osnovne šole. Posamezna šola ob prijavi zagotovi udeležbo 6 otrok, po dva učenca iz vsake triade. Šele ko sta potrjena po 2 učenca iz vsake triade, je prijava uspešna. Prijave sprejemamo na naslov: [email protected], zadeva: “Sprehod po možganih - dopoldanska delavnica” od 1.3.2020 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva!

Veselimo se druženja z vami!


Atrij ZRC, Novi trg 2

Delavnice za odrasle

16:00–17:30 Prvi stik skozi glas
Izvajalka: Maša Pupaher
Št. udeležencev: 15

Pri vzpostavljanju in ohranjanju medosebnih odnosov veliko vlogo igra neverbalna komunikacija, ki nam pomaga pri razumevanju lastnih odzivov in odzivov drugih. Kaj pa takrat, ko je nasproti nas oseba, ki zaradi okvare vida (slepote ali slabovidnosti) neverbalnih odzivov ne zmore zaznavati na način, kot to počne videča oseba? Na delavnici se bomo pogovarjali ter skozi aktivnosti pokazali, kako vzpostaviti prvi stik z osebo s slepoto ali slabovidnostjo, kako osebe s slepoto in slabovidnostjo zaznavajo neverbalno komunikacijo, kaj zanje pomeni “ljubezen na prvi pogled”…

Maša Pupaher je študentka psihologije in specializantka psihoanalitične psihoterapije.

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected], zadeva: “Prvi stik” od 1.3.2020 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva!


Familylabova učilnica, Zaloška 54 (1. nadstropje)

17:00-19:00 Avtentični starši – dober stik
Izvajalka: Barbara Brinovec Pribaković
Št. udeležencev: 10

Ko se pred nami pojavi otrok s svojimi značilnostmi, vedenjem ali izraženimi potrebami, to vzvalovi naš notranji svet. Odzove se naše telo, sprožijo se različne misli, čustva in občutki, pričakovanja, predstave, ideje, izzvane so naše vrednote. Iz vsega tega se oblikuje naš odziv na otroka. To se navadno zgodi v trenutku, smiselno pa si je vzeti nekaj časa za raziskovanje. Je zanimivo in je koristno za ohranjanje dobrega odnosa z otrokom in lastne dobrobiti. Za oboje smo namreč odgovorni, zato je modro razviti določeno mero vpogleda vase in samorefleksije.

Ko smo pozorni na to, kaj se dogaja v našem notranjem svetu, spoznavamo sebe in si omogočimo, da se avtentično in osebno izrazimo, kar je za otroka ena najpomembnejših orientacijskih točk v odraščanju. Ko razvijamo skrbno pozornost do sebe, jo bomo lahko izkazali tudi svojemu otroku. Skupaj z lastnim samospoštovanjem razvijamo tudi otrokovo. Šele ko ozavestimo in sprejmemo svoj odziv, še posebej neprijetne in destruktivne vidike, se lahko od njega oddaljimo in ga spremenimo v vedenje, ki bo konstruktivno za nas, za otroka in za najin odnos. V delavnici bomo raziskovali svoj odnos do otroka oz. svoj odziv v konkretnih situacijah, ki so nam v izziv. Opazovali bomo, kako ta spoznanja vplivajo na naše doživljanje otroka in vedenje do njega. Delo bo potekalo skozi igro vlog, refleksijo, pogovor in s pomočjo enostavnih ustvarjalnih tehnik.

Barbara Brinovec Pribaković, psihologinja, v okviru Familylaba predava, vodi delavnice in skupine za starše najstnikov, moderira starševske večere, svetuje na telefonski svetovalni liniji in v Familylabovem klubu staršev ter piše prispevke na temo vzgoje in razvijanja odnosa z otrokom.

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected], zadeva: “Avtentični starši” od 1.3.2020 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva!


Atrij ZRC, Novi trg 2

Dan možganov

20:00 Dan možganov
Pogostitev in druženje ob proslavi v čast Dnevu možganov.

Pridružite se nam!


© SiNAPSA 2003-2012