Teden možganov 2020: Človek ni otok

Koper, 20. 3. 2020

Avla UP FAMNIT (pritličje), Glagoljaška ulica 8

16:00 Zgodnji razvoji socialnega vedenja
dr. Vesna Jug, psihologinja

Na predavanju bomo govorili o socialnem razvoju otroka v prvih dveh letih življenja ter predstavili nekatera področja socialnega vedenja v zgodnjem otroštvu.

17:00 Rane, ki lahko ostanejo za vedno – vpliv travmatičnih izkušenj v otroštvu
Nina Kočar, biopsihologinja
Še vedno prepogosto slišimo “Pa saj je bilo že dolgo nazaj, zakaj ne pozabi?” Travmatične izkušnje v otroštvu, kot so nasilje, zlorabe ali hude naravne nesreče, vplivajo tako na psihosocialni razvoj posameznika kot na oblikovanje možganov, delovanje hormonskega sistema in drugih bioloških funkcij. Več o tem kako in zakaj, izveste na predavanju.

18:00 Bolezen: “A je kaj trden most?”
Kaja Petek, biopsihologinja
Predavanje bo skozi zgodbe kliničnih primerov orisalo pomen skupnosti in kvalitete medosebnih odnosov v življenju posameznika s kronično, neozdravljivo boleznijo. Govora bo o tem, zakaj bolezen nikdar ne prizadene zgolj bolnika samega, pač pa tudi njegove bližnje, s tem ko preizkuša trdnost njihovih odnosov.


Avla UP FAMNIT (pritličje), Glagoljaška ulica 8

Filmski večer

19:00 Ogled filma “Nahrani me z besedami”

“V tri dele razdeljena zgodba o družini v precepu, kjer vsakdo skuša nekaj (nekoga) drugega, a na koncu ugotovi, da so vsi iskali medsebojno povezanost, deluje na več ravneh in vsekakor ni stereotipna, dolgočasna ali že videna. Predvsem pa film predstavi avtorja z zanimivimi idejami in pristopi, ki veliko obeta” -Igor Harb, Vikend.

Po projekciji bo potekal pogovor s scenaristom in režiserjem Martinom Turkom in prof. dr. Ernestom Ženkom, filozofom.

Vstop je prost, vljudno vabljeni!


© SiNAPSA 2003-2012