Teden možganov 2020: Človek ni otok

Novo mesto , 16. 3. 2020

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto - atrij, Rozmanova ulica 28

Predavanja: Odnosi

V času, ko tehnologija zavzema vse večji del naših življenj, vse pogosteje slišimo, da je odnos za človeka najpomembnejši. Začenjanje novih in končevanje (pomembnih) odnosov je še vedno vir človeškega trpljenja, pa naj bo to trpljenje sladko, kot je pri zaljubljenosti ali rojstvu, ali grenko, kot je ob sporih, ločitvi ali smrti. Trajanje in ohranjanje odnosa pa nas dela mirne, srečne, zadovoljne.

18:00-18:30 Odnos bolnika s psihiatrom v zdravljenju kronične duševne motnje
Peter Kapš, psihiater
Predavatelj bo osvetlil dejavnike, ki vplivajo na odnos med bolnikom in psihiatrom, ter razložil, kakšen vpliv imajo ti dejavniki na uspešnost zdravljenja kronične duševne bolezni.

18:30-19:15 Odnos in možgani
* Breda Jelen Sobočan, psihiatrinja in psihoterapevtka družinsko sistemske psihoterapije*
Predavateljica nam bo skušala odgovoriti na vprašanja, kot so: kaj je odnos, kje se začne, kdaj se začne, kako se začne, kje ga ‘občutimo’, kje ga ‘mislimo’? Če si zastavimo ta vprašanja, pogosteje kot na glavo pokažemo na srčni predel in/ali na predel v trebuhu. Poskušali bomo razmišljati, zakaj je tako, in če imajo možgani kar koli s tem…

19:15-20:00 Odnos med človekom in konjem
Neja Magdalenc, akademska kiparka
Neja Magdalenc iz Zavoda Pastirica, zavoda za povezovanje umetnostnih in naravoslovnih aktivnosti, nam bo v predavanju o odnosu človeka in konja opisala, da je konj žival, ki je pomagala človeku ustvarjati civilizacijo, kot jo poznamo. Njegova prisotnost nam daje moč - ne samo fizično silo, temveč zbuja v naši psihi klic po osvobajanju duha in povezanosti s tisto divjo naravo, ki jo v ležernosti sodobnega časa potiskamo vstran. V odnosu s konjem lahko človek osvobaja spečo notranjo moč, skozi katero najde smisel pristne povezanosti.


© SiNAPSA 2003-2012