Teden možganov 2020: Človek ni otok

Ljubljana, 19. 3. 2020

Peterlinov Paviljon, Fakulteta za matematiko in fiziko, Jadranska ul. 26

Četrtkova klinična predavanja

16:15–16:50 Zgodnji odnosi in duševno zdravje
dr. Sana Čoderl, klinična psihologinja
Za razvoj varne navezanosti je ključna uglašena nega v zgodnjem obdobju življenja, ki pomeni skrbnikovo občutljivo odzivnost, zmožnost prepoznavanja, reflektiranja in reguliranja otrokovih notranjih čustvenih stanj. Dovolj dobre izkušnje iz tega obdobja razvoja postavijo temelje za kasnejše psihološko zdravje. Na predavanju bomo spregovorili o tem, kako so različne oblike navezanosti v zgodnjem otroštvu povezane z zmožnostjo razumevanje sebe in drugih, regulacijo afektov in produktivnimi medosebnimi odnosi v odraslem življenju ter kako lahko negotove oblike navezanosti vodijo do različnih oblik psihopatologije v odraslosti.

16:50–17:25 Avtizem v kontekstu medosebnih odnosov
asist. dr. Jerneja Maček, pedopsihiatrinja
V predavanju bo predstavljena spektroavtistična motnja, njene značilnosti, možne razlage razvoja vedenjskih posebnosti in njihov vpliv na odnose z okolico. Dotaknili se bomo mitov in prepričanj, ki se pojavljajo v povezavi z avtizmom in pomembno vplivajo na medsebojno razumevanje. Ogledali si bomo najnovejše raziskave, ki trenutno potekajo v luči iskanja novih možnih oblik zdravljenja.

17:25–17:40 Odmor

17:40–18:15 Prenos patološkega doživljanja skozi informacijo: o konceptu “odnosnih motenj”
Marko Vrbnjak, psihiater
Med pomembnejše stopnice v evoluciji človeka štejemo razvoj sposobnosti imitacije in prenosa informacij (tako čustvenih kot abstraktnih), a prednosti vedno lahko prinašajo tudi nove ranljivosti. V predstavitvi bomo raziskovali, ali je mogoče, da se doživljanje z vedenjem, ki bi ga lahko označili kot patološko, tako rekoč »prenese« iz ene osebe na drugo. Pogovarjali se bomo o razliki med sindromom Munchausen by proxy in psihozo v dvoje (Folie a deux) ter se dotaknili sorodnih fenomenov, kot sta Wertherjev in Papagenov efekt (samomorilnost kot imitacija oziroma njegovo nasprotje). Ugotavljali bomo, ali je trenutno aktualno gibanje INCEL (’involuntary celibate’), ki ga nekateri povezujejo z epidemijo nasilja, morda v povezavi z omenjenimi fenomeni. Odprli bomo temo pojavnosti omenjene problematike v Sloveniji ter govorili o tem, če in kako jo lahko obravnavamo ali morda zdravimo.

18:15–18:50 Nam lahko disocialna osebnostna motnja pove kaj novega o odnosih?
Miran Pustoslemšek, psihiater
V predavanju bo predstavljena polemika v zvezi z entitetama disocialna osebnostna motnja in psihopatija, prav tako specifika odnosov znotraj tega kontingenta populacije in navzven. Iz analiz slednjega odnosa bodo predstavljene refleksije na disonanten odnos družbe in države, iz katerega izhajajo številne dileme sodobnega obdobja. Predstavljena bo tudi subkultura zaprtih oseb, diapazon med stigmatizacijo in zlorabo instituta človekovih pravic s strani številnih akterjev. Predstavljena bo tudi vloga odnosa s strani forenzične psihiatrije.

18:50–19:25 Umetno pri inteligenci ali inteligentno pri umetnosti?
Jurij Dreo, nevroznanstvenik
V predavanju se bomo dotaknili preseka med umetno inteligenco, človeškim vsakdanjikom ter nevroznanostjo. Ne bomo se bali špekulirati, a bomo previdni pri ločitvi med vizijami in dejstvi.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Četrtkovi filmi

20:00 Velika Iluzija (La Grande Illusion)
Jean Renoir, 1937, 1h 56m

Med prvo svetovno vojno zajamejo dva francoska vojaka – prvi je bil pred vojno aristokrat, drugi pa mehanik. V ujetništvu spoznavata druge vojake iz različnih družbenih slojev in z različnimi življenjskimi zgodbami. Po več neuspelih poskusih pobega ju premestijo v trdnjavo, iz katere naj ne bi bilo mogoče uiti.

Po projekciji bo sledila razprava, ki jo bo vodila Minea Rutar, študentka sociologije.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Delavnice za otroke

16:00–19:00 Sprehod po možganih (prijavijo starši)
Izvajalec: Organizacijska skupina delavnic za otroke Tedna možganov 2020
Št. udeležencev: 30

Letos se bomo z otroki na delavnicah podali na popotovanje v skrivnostni svet živčevja. Skozi pogovor, doživljajske in ustvarjalne aktivnosti bomo spoznavali predele naših čudovitih možganov. Pri tem seveda ne bomo pozabili na odnose, letošnjo temo Tedna možganov. Odnosi znajo biti precej zapleteni, prav tako, kot so zapleteni naši možgani. Skupaj bomo skozi zabavne in poučne igre skušali razvozlati kar oboje.

Kaj nam pomenijo odnosi, zakaj in kako jih tvorimo ter vzdržujemo? Kakšno vlogo imajo pri tem različni procesi, ki se odvijajo v možganih? Ko pomislimo na odnose, verjetno najprej pomislimo na odnose z drugimi. Kaj pa odnos do samega sebe? Možgane sestavljajo različni deli in delci. V kakšnem odnosu so ti med seboj? Kako je videti naše živčevje?

Smo vas pritegnili? Vse to in še več bodo otroci spoznali v krasno preživetem popoldnevu z nami. Vabljeni torej, da se nam pridružite na poti po možganskih vijugah, kjer bomo odkrivali delovanje tega neverjetnega organa in njegove povezave z odnosi.

Delavnice so primerne za otroke od prvega do devetega razreda osnovne šole. Otroke lahko na delavnice prijavijo starši oz. skrbniki. Prosimo vas, da ob prijavi navedete imena in starosti otrok, ki jih prijavljate. Prijave sprejemamo na naslov: [email protected], zadeva: “Sprehod po možganih - popoldanska delavnica” od 1.3.2020 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva!

Veselimo se druženja z vami!


Familylabova učilnica, Zaloška 54 (1. nadstropje)

Delavnice za odrasle

16:00–17:30 Kako sprejeti in preživeti, ko nam bližnji rečejo ne
Izvajalka: Darja Barborič Vesel
Št. Udeležencev: 15

V medsebojnih odnosih se neprestano približujemo drug drugemu, ustvarjamo neverjetne trenutke bližine, včasih tudi dihamo skupaj. Hkrati si tudi rečemo ne, zavrnemo nekatere odnose, nekatere ljudi. Mnogi smo se naučili, kdaj, komu in kako reči ne, ter vzpostaviti osebne meje. Pogosto ni lahko, še težje pa je mnogim sprejeti ne, sprejeti zavrnitev. Ta v nas, pogosto že v telesu, sproži pravi vihar.

Na delavnici bomo spoznavali in iskali poti soočanja z vzpostavljanjem meja drugih, poti soočanja z zamrznitvami in bojevitostjo ali žalostjo, ki jih prinesejo odnosi. Tako lahko preprečimo užaljenosti, zagrenjenosti in zamere, ter vsaj preživimo, če ne celo spoštujemo zavrnitve ljudi. Posebej tistih, ki so nam dragoceni.

Darja Barborič Vesel, socialna pedagoginja, je mentorica skupin za starše, ki iščejo pot do kvalitetnejših odnosov v družini. Predava na srečanjih za starše in pokriva raznovrstne tematike: od varne navezanosti do postavljanja mej in življenja z najstniki. Je certificirana voditeljica seminarjev in predavanj Familylab Slovenija za vse ciljne skupine: starše, strokovne delavce, otroke in mladostnike. Trenutno je zaposlena pri obravnavah otrok s posebnimi potrebami v osnovni šoli.

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected], zadeva: “Kako sprejeti in preživeti” od 1.3.2020 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva!


Zemljepisni muzej GIAM ZRC SAZU, Gosposka ulica 13

17:00–19:00 Moje in tvoje vrednote
Izvajalka: Ivana Komljen
Št. udeležencev: 15

Kaj je zame pomembno v odnosih? Kaj je pomembno osebi, ki je pomembna meni? Znam to prepoznati in to graditi? Pristni odnosi, v katerih uspešno zasledujemo vrednote vseh vpletenih, so dragoceni. Znanost poudarja ključno vlogo zdravih in celostnih odnosov za kvalitetno in celo dolgo življenje. Človekovo iskanje stika, sprejemanja, ljubezni in pripadnosti niso le želje, pač pa tudi osnovne potrebe. Kaj narediti, da bi v odnosih bolje upoštevali samega sebe? Kako biti boljši prijatelj? Kdaj pustiti, da naveza izzveni?

Med delavnico bomo ustvarili varen prostor za skupno raziskovanje odgovorov na ta in podobna vprašanja. Čas bomo preživeli izkustveno in svoja razmišljanja naslonili na pomen medsebojnega sporazumevanja, potreb in vrednot.

Ivana Komljen je magistrica psihologije z večletnimi izkušnjami iz vodenja psiho-socialnih izobraževanj, delavnic in seminarjev. Ukvarja se z edukacijsko psihologijo, zanimata pa jo tudi relacijska psihologija in kognitivna znanost.

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected], zadeva: “Moje in tvoje vrednote” od 1.3.2020 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva!


© SiNAPSA 2003-2012