Teden možganov 2020: Človek ni otok

Ljubljana, 20. 3. 2020

Atrij ZRC, Novi trg 2

Petkova okrogla miza

18:00–19:30 Petkova okrogla miza: Osebno, medosebno, osamljeno

Osamljenost je občutek, ki je vsem do neke mere poznan, hkrati pa je za vsakega nekoliko drugačen. Nekateri ljudje so lahko sami skupaj, drugi so osamljeni v skupini. V kakšnih situacijah doživljamo osamljenost in kaj jo sproži, se razlikuje od posameznika do posameznika, od kulture do kulture. Kakšne pobude vodijo k meditaciji Evropo in kakšne Azijo, kjer so meditativne prakse vzniknile? Ali več samote lahko doprinese k bolj harmoničnemu odnosu s samim sabo in z drugimi? Je morda t.i. modernemu človeku odtujena samota in vsiljena gonja v mreženje z drugimi? Ali je to le še ena od neoliberalnih praks za snovanje dovršeno učinkovitega, produktivnega in konkurenčnega posameznika? Na ta in mnoga druga vprašanja bodo poskušali odgovoriti letošnji gostje okrogle mize:

dr. Nina Petek, filozofinja. V svojem raziskovalnem delu se trenutno posveča tradiciji budističnih puščavnikov v predelu indijske Himalaje ter razmerju med zavestjo in sanjami v hindujskih in budističnih filozofskih šolah;

doc. dr. Marjetka Mencin Čeplak, kritična psihologinja. Raziskovalno deluje v okviru Centra za socialno psihologijo. Ukvarja se z identitetnimi politikami, množično psihologijo in predsodki;

prof. dr. Urban Kordeš, filozof in fizik ter profesor kognitivne znanosti. Njegovo raziskovalno področje zaobsega empirično fenomenologijo in interdiciplinarno raziskovanje človeškega doživljanja.

Pogovor bo moderirala Erika Škerlj, absolventka psihologije na Filozofski Fakulteti Ljubljana.


Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28

Petkovi filmi

12:00 Večno sonce brezmadežnega uma (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)
Michel Gondry, 2004, 1h 48m

Ko Joel spozna, da si je njegovo dekle Clementine izbrisalo spomin na njuno neuspešno razmerje, se tudi sam posluži tega postopka. Med brisanjem mora vsak spomin na Clementine podoživeti in tako odkrije, da jo še vedno ljubi. Začne se beg po labirintih Joelove zavesti in bitka za ohranitev spominov.

Po projekciji bo sledila razprava, ki jo bosta vodili Tara Mašič Vlaškalić, študentka filozofije, in Kristina Stražišar, študentka sociologije.

Vstop je prost. Brezplačne vstopnice je pred projekcijo potrebno prevzeti na blagajni Slovenske kinoteke.


Atrij ZRC, Novi trg 2

Delavnice za odrasle

16:00–17:30 Priložnosti partnerskega odnosa
Izvajalka: Sabina Rožen
Št. udeležencev: 10 parov

Kaj, če partnerstvo ni namenjeno le ustvarjanju odnosa med dvema in njunemu podmladku? Kaj, če nas je “Narava” na svoj luciden način združila tudi zato, da lahko bolj spoznamo sebe, da imamo vedno pri roki ogledalo, s katerim najlažje (in hkrati najtežje) ugotovimo, kje se v procesu svojega razvoja zatikamo, vrtimo in poizkušamo odgovornost zase prenesti na najdražjo/ega?

Sabina Rožen, socialna delavka in specializantka sistemske družinske psihoterapije, poleg individualnih, partnerskih in skupinskih terapij vodi tudi partnersko skupino, ki zaradi večjega vzorca opazovanja ponuja jasnejši pogled na običajno partnersko dinamiko. Njeno mnenje je, da je pomembneje ostati pri sebi kot ostati skupaj in da je težko dobro biti skupaj (ali iti narazen), če nismo dobro s seboj.

Prijave sprejemamo na naslov: [email protected], zadeva: “Priložnosti” od 1.3.2020 do zapolnitve prostih mest. Predhodnih prijav se ne upošteva!


© SiNAPSA 2003-2012