SiNAPSin Novičnik - 1.7.2011

Luka Dimic | 1. 7. 2011

Sinaptično pozdravljeni!

Po nekajmesečnem zatišju je čas, da povzamemo pomembnejše SiNAPSINE dogodke, ki smo jih uspeli izvesti ali pa nas še čakajo.

Razpis medgeneracijskega sodelovanja: UGROMEN

  1. junija smo v Hiši eksperimentov zaključili razpis UGROMEN, kamor so prišli udeleženci obeh generacij. Pripravili smo jim medgeneracijsko izkušnjo, podelili priznanja ter knjižico Prvi koraki v nevroznanost. Namen razpisa UGROMEN je bil spodbuditi pripadnike mejnih generacij – najstarejših in najmlajših – da na ustvarjalen in izviren način razmišljajo o spoznavnih okvirih nasprotne generacije in da aktivno pristopijo k medgeneracijskemu dialogu in vzajemnemu učenju. Na spletnih straneh portala RTV SLO Bansi si lahko ogledate prispevek o delavnici zmagovalcev natečaja. Knjižica Prvi koraki v nevroznanost vam je dostopna v elektronski obliki na naših spletnih straneh.

Razpis za osnovnošolce: Skrivnostni možgani

Zaključen je bil razpis “Skrivnostni možgani”, ki ga je v sodelovanju s SiNAPSO in drugimi partnerji v okviru Projekta ozaveščanja o možganih priredil Zavod Zarja. Skupino osnovnošolcev iz OŠ Šmarjeta, ki je bila na razpisu izbrana z izdelkom Elektrokemijska hvalnica fiziki, in mentorico, smo 17. maja gostili na Nevrološki kliniki UKCL. Z dr. Blažem Koritnikom so si ogledali MR tomograf in EEG laboratorij ter po nagovoru dr. Grege Repovša prejeli diplome in majhne nagrade na sladki slovesnosti. Posnetek obiska si lahko pogledate na tej povezavi

eSiNAPSA - prva slovenska revija o nevroznanosti

Čez nekaj dni se nam obeta izzid nove številke eSiNAPSE. Tokratni prispevki bodo poleg tipično nevroznanstvenih tem nakazali tudi povezovanje nevroznanosti s pravom, filozofijo in fiziko ter postregli z intervjujem.

Teden možganov 2012 - TM12

Gube - skupina za promocijo nevroznanosti pri SiNAPSI - je začela priprave na naslednji Teden možganov in novo sezono predavanj, delavnic in ostalega izobraževalno-zabavno-znanstvenega dogajanja. Če imate predloge za teme in aktivnosti, ki bi nam jih lahko pomagali tudi uresničiti, nam pišite na naš poštni naslov [email protected].

Stalnice

Nevroznanstveni seminarji
15. junija se je v kleti Nevrološke klinike (Zaloška 2) odvil SiNAPSIN seminar na temo funkcijske konektivnosti, čustev, kognicije in shizofrenije. Grega Repovš je predstavil izhodišča, nekatere metode in izsledke preučevanj funkcijske povezanosti med različnimi predeli možganov, kot jih omogoča funkcijska magnetna resonanca (fMR). Alan Antičević z Univerze Yale pa je predavanje dopolnil s primeri uporabe analize fMR funkcijske konektivnosti za študij interakcije med čustvi in kognicijo pri zdravih posameznikih in v shizofreniji.

SiNAPSINA nevroznanstvena konferenca 2011 - SNC’11
Septembra bo v ljubljanskem Cankarjevem domu SNC’11 - vrhunski evropski nevroznanstveni dogodek. Program prvega dne (posvet o etičnih izzivih nevroznanosti) bo odprt za javnost (opomba: zaradi mednarodne narave konference bo posvet potekal v angleščini). Več informacij lahko najdete na spletni strani. Načrtujte udeležbo!

Štipendijski sklad za mlade nevroznanstvenike
Štipendijski sklad SiNAPSE zaradi finančno zahtevnih priprav na SNC’11 ni razpisal štipendij za mlade nevroznanstvenike v prvi polovici 2011. Nov razpis načrtujemo za jesen. Če bi želeli podpreti štipendijski program (ali ostale dejavnosti društva), bomo vaše dragocene podpore izjemno veseli. Za podrobne informacije nam lahko pišete na [email protected].

Želimo vam živahno poletje in sproščeno dopustovanje!


© SiNAPSA 2003-2012