Vabilo k sodelovanju v raziskavi Fleksibilni možgani

Vida Ana Politakis | 25. 4. 2017

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste, ko ste se utrujeni po službi vračali domov, namesto v trgovino, kjer bi morali nakupiti stvari za kosilo, na to popolnoma pozabili in zavili kar domov? Ali pa ste med pospravljanjem kuhinje v pomivalni stroj začeli zlagati čisto posodo? Ne skrbite, kaj podobnega se je zgodilo že vsakemu izmed nas. Takšni “spodrsljaji” najpogosteje odražajo trenutno slabši kognitivni nadzor zaradi preutrujenosti, preveč informacij ali pa močnih emocionalnih stanj.

Kognitivni nadzor označuje procese, s katerimi ljudje aktivno vzdržujemo informacije, kot so načrti, cilji ali navodila, in te informacije uporabimo za ustrezno prilagajanje vedenja. Kateri so mehanizmi, ki nam omogočajo prožno preklapljanje med različnimi aktivnostmi, kateri možganski sistemi so vključeni v učinkovito integracijo delovanja možganov in kako se le-ti povezujejo s posameznikovimi splošnimi kognitivnimi sposobnostmi, so vprašanja, ki jih naslavljamo v naši raziskavi.

Vabimo vas, da se udeležite študije Fleksibilni možgani, kjer bomo spremljali aktivnost vaših možganov s pomočjo funkcijskega magnetnoresonančnega (fMR) slikanja. Raziskava vključuje tudi izvedbo vedenjskih preizkušenj, s katerimi ocenjujemo vaše sposobnosti kognitivnega nadzora.

Raziskavo izvaja Laboratorij za kognitivno nevroznanost pod vodstvom prof. Grege Repovša. Več o raziskavi si preberite na spletni strani laboratorija. Za prvo srečanje se prijavite tako, da izpolnite varnostni vprašalnik in počakate, da vas kontaktiramo s predlaganimi termini.

V zahvalo boste sodelujoči prejeli sliko svojih možganov!

Študija je primerna za osebe, katerih materni jezik je slovenščina. Zaradi večje posplošljivosti rezultatov iščemo predvsem udeležence/-ke starejše od 30 let. Veseli bomo, če boste informacije posredovali osebam, ki bi jih lahko zanimale.

Vljudno vabljeni k sodelovanju!


© SiNAPSA 2003-2012