Teden možganov 2023: Na koncu jezika (13. - 17. 3. 2023)

Organizacijska skupina Tedna možganov | 8. 3. 2023

Spoštovani,

Leto je naokrog in vsakoletni celotedenski dogodek Teden možganov, ki bo letos potekal od 13. do 17. marca 2023, se hitro približuje. Kot namiguje naslov Tedna možganov 2023: Na koncu jezika, bo letos v središču jezik.

Jezik je sopotnik, ki nas spremlja celo življenje, z njim se učimo in prenašamo znanje. Omogoča nam, da se povezujemo in zbližujemo, prav tako pa lahko tudi razdira vezi med nami in ščuva drug proti drugemu. Beseden, nebeseden, znakovni, jezik dotika … Brez jezika si je težko predstavljati življenje v družbi. Kakšna pa je v vsem tem vloga možganov? Kako jezik oblikuje naše miselne procese, našo nevrofiziologijo?

V prihajajočem tednu bomo raziskovali, kako na fenomen jezika gledajo različne humanistične vede, kot sta antropologija in etnologija, ter kako se do razvoja jezika pri posamezniku opredeljuje psihologija. Spraševali se bomo, kako lahko poškodbe možganov vplivajo na verbalno izražanje, ter kaj nam o povezavi med jezikom in možgani povedo motnje govora. Zanimali nas bosta vlogi jezika in govora pri transspolnih osebah, raziskovali pa bomo tudi spolno zaznamovanost jezika in njegov vpliv na izražanje spolne identitete. Umetna inteligenca odpira nova vprašanja in dileme na področju jezika, zato bomo pozornost namenili tudi komunikaciji med računalnikom in človekom ter programom, ki lahko z nami že zelo prepričljivo kramljajo. Sreda bo ponovno namenjena novim odkritjem na področju nevroznanosti in obeležitvi Slovenskega dneva možganov. Teden bomo sklenili z okroglo mizo o medicinski hipnozi.

Predavanja bodo skozi cel teden spremljale delavnice za otroke in odrasle ter filmske projekcije s komentarji.

Vsi dogodki bodo letos potekali izključno v živo. V Ljubljani bo glavnina programa potekala v Atriju ZRC (Novi trg 2), manjši dogodki pa ga bodo potekali tudi v Kopru, Novem mestu in Mariboru.

Več informacij o dogodku in programu je dostopnih na spletni strani tedenmozganov.si in Facebook dogodku.

Veseli bomo, če boste dogodek delili tudi z drugimi, ki jih tema utegne zanimati!

Prisrčno vabljeni,

Organizacijska skupina Tedna možganov 2023
SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost


© SiNAPSA 2003-2012