Delavnica Funkcionalna anatomija vidnih predelov možganov

Zala Kurinčič | 28. 9. 2012

V sklopu konference kognitivnih znanosti z naslovom From watching to seeing, ki se bo 8. in 9. oktobra odvijala na Inštitutu Jožef Stefan (več v prilogi), vas vljudno vabimo na delavnico Funkcionalna anatomija vidnih predelov možganov. Na delavnici nas bo prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med., specialist nevrologije in predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja, popeljal na potovanje po tistih delih možganov, ki so odgovorni za obdelavo vidne informacije.

Kaj?
V prvih 100 ms pride vidni dražljaj od mrežnice do vidne skorje v zadnjem (zatilnem) delu možganov. Kaj se dogaja na tej poti? Kako levo postane desno in zgoraj postane spodaj? Kako lahko oslepimo le v četrtini vidnega polja enega očesa? Slišali bomo, da v možganih ni le en sam, naši zavesti znan vidni sistem – obstaja še drug, prastar, skrit globoko pod možgansko površino. Kakšna potratnost! A zaradi te evolucijsko stare poti lahko kljub slepoti vidimo, pa tega ne vemo, in to celo jezno zanikamo.

Videli bomo, kako se v zatilno-senčničnih delih možganov iz zmede svetlobnih točk izgrajuje nekaj - čudovita podoba jesenske pokrajine ali človeškega obraza. Kje mora biti poškodba, da se ta jesenska pokrajina izpere, postane siva, brez barv; in kje, da se tisti znan, ljubljen obraz zabriše v brezizraznost tisoč obrazov, ki jih ne bomo nikoli več prepoznali. Nekoliko višje, v zatilno temenskih predelih pa nastaja druga izkušnja – izkušnja prostora, občutek kje. Če je prizadeta ta kje pot, bo svet okoli nas videti razsut in razdrobljen. In od kod moje vedenje, da se v natančni podobi mojega znanca, njegovem telesu in njegovem obrazu, pritajeno skriva nekdo drug, popoln tujec… . Od kod ta boleča vijoličnost utekočinjenega neba po zaužitem mamilu? In čisto na koncu – obrazi, temen tunel in onkraj oslepljujoča svetloba. Tudi vidni možgani?

Kje?
Velika predavalnica Instituta Jožef Stefan

Kdaj?
Ponedeljek, 8. 10. 2012, ob 12h

Kako?
Za udeležbo na delavnici je obvezna prijava na e-mail naslov [email protected], v kateri nam navedite svoje ime in imena ostalih udeležencev, v kolikor prijavljate več oseb. Ker je št. udeležencev omejeno, vam bomo v povratnem e-mailu potrdili vašo prijavo.


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012