Predavanja

SiNAPSA | 23. 6. 2014

Spoštovani,

končno smo dočakali poletje in z njim počitnice in dopuste! Za nekatere je to priložnost, da svoje možgane končno “odklopite” od skrbi in jih priklopite na teme, ki vas najbolj zanimajo. V SiNAPSI nadaljujemo z zanimivimi delavnicami in predavanji o možganih, ki spremljajo razstavo Možgani - zgodba od znotraj in vas ta teden vabimo, da se udeležite naslednjih dogodkov:

  • v ponedeljek, 23.6. ob 17:30 še zadnjič delavnica KAKO MOŽGANI PLEŠEJO TANGO, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Pogled, ki privabi. Dotik, ki spodbudi. Gib, ki združi, ob glasbi, ki vodi. Plesalca se srečata in v ritmu tanga začneta ustvarjati dialog brez besed. Kakšno bo sporočilo, je odvisno le od njunih interpetacij, odzivov in ustvarjalnosti. Na Tango delavnicah se bomo s pomočjo plesa, ki slovi po svoji izraznosti, učili nebesednega sporazumevanja in odkrili, koliko lahko povemo. Tako bomo na primeru najbolj čutnega plesa preverjali čudovite lastnosti možganov, ki nam omogočajo zaznavanje, čustvovanje, načrtovanje, ustvarjalno gibanje, jasno sporočanje in usklajevanje s partnerjem. Pridružite se nam! Priporočila: - priporočamo ogled razstave pred sodelovanjem v delavnici, - sprejmemo do 20 oseb: vabljeni pari, dobrodošli samski, - delali bomo v parih in menjavanje partnerjev bo zaželeno, - priporočljiva je udobna, mehka obutev.
Delavnico vodita Bor Pantić, plesni pedagog, in dr. Maja Bresjanac, nevrobiologinja.

Cena delavnice je 5 € na osebo. Prosimo, da svojo udeležbo prej najavite na: [email protected] - število mest je omejeno!

  • v torek, 24.6.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN SLADKOR, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

V razvitem svetu se v zadnjih desetletjih srečujemo z novo obliko bolezenske epidemije – debelostjo. Med vzroke naj bi spadalo tudi povečano uživanje enostavnih sladkorjev, predvsem fruktoze. Zdi se, da je del povečanega vnosa sladkorjev tudi motena regulacija vnosa. Poleg presnovnih učinkov, ki povzročajo prekomerno tvorbo in kopičenje maščobe, metabolni sindrom, arterijsko hipertenzijo in debelost, ima namreč fruktoza učinke tudi na osrednje živčevje in regulacijo apetita.
Predavala bo dr. Nada Rotovnik Kozjek.

  • v četrtek, 26.6.2014 ob 10:00 MOŽGANI IN UČENJE, ciljna skupina: otroci od 7 do 12 let

Noben računalnik na svetu nima tolikšne zmogljivosti shranjevanja in ponovne uporabe informacij, kot jo imajo človeški možgani. Na kakšen način se možgani učijo in kaj jim pri tem pomaga, se velikokrat vprašamo pred težkim preizkusom znanja. Kako je možno, da si nekatere stvari zapomnimo za dlje časa kot druge? Možgani na različne načine sprejemajo, obdelujejo in shranjujejo informacije. Naučili se bomo, kako se naši možgani učijo različnih znanj in katera področja možganov so za to odgovorna.
Predavala bo Lea Kristan, univ.dipl.psih.

  • v četrtek, 26.6.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN STARANJE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Proces staranja vpliva na celoten organizem, tudi na možgane. Spregovorili bomo o celičnih spremembah, ki spremljajo staranje, ter o vplivu staranja na naše miselne sposobnosti.
Predaval bo Rok Berlot, dr.med.


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Želimo vam lep začetek tedna!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012