Vabilo k sodelovanju v raziskavi kognitivne rezerve

Mia Micevska | 16. 9. 2022

Pozdravljeni,

sem Mia Micevska, študentka magistrskega študija Klinične nevropsihologije in kognitivne nevropsihologije na Univerzi v Padovi, kjer zbiram podatke za magistrsko nalogo na temo kognitivne rezerve in kulturne nevropsihologije. Če ste stari med 55 in 65 let ter imate 15 minut časa, vas vabim k podrobnejšemu branju.

Ste vedeli, da si tudi vaši možgani delajo rezervo z npr. učenjem tujih jezikov, udejstvovanjem v društvih ali ukvarjanjem s športom…?

Tako imenovana kognitivna rezerva je sposobnost možganov, da uporabijo različne strategije za vzdrževanje miselnih procesov in umskih sposobnosti ter da aktivirajo alternativna nevronska omrežja, ko je to potrebno oz. ko možgani nimajo optimalno mladostniško hitrost.

Raziskave povezujejo višjo kognitivno rezervo z boljšimi rezultati na kognitivnih testih, ki vsebujejo miselno zahtevne naloge namenjene preverjanju pozornosti, spomina, vizualno prostorske orientacije itd.

Zato pa, če ste za računalnikom, kliknite na spodnji link in preverite vaš rezultat. Radovedni med vami, me lahko kontaktirate in se bom z veseljem z vami pogovorila o vaši kognitivni rezervi v navezavi z vašim rezultatom na kognitivnem testu.
www.bit.ly/TestirajMe.

Prav tako naj vas začetna vprašanja na linku ne zmedejo, saj gre za področje kulturne nevropsihologije, kjer upoštevamo dejavnike okolja za razumevanje možganskih procesov.


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012