Predavanja "Možgani in ..." v tem tednu, 2. del

SiNAPSA | 30. 6. 2014

Spoštovani,

pri sestavi vabila na predavanja se je zmedenim nevronom izmuznilo sredino predavanje, ki vam bo razkrilo še ene izredno pomembne akterje, ki se poleg nevronov nahajajo v naših glavah - glija celice:

  • v sredo, 2.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN GLIJA, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

V možganih celice glije po številu prekašajo nevrone. Stoletje je veljalo, da so celice glije (grško – lepilo; starocerkvenoslovansko – glina) zgolj podpora nevronom. Danes vemo, da imajo te celice v možganih poleg presnovne podpore še druge funkcije. Mikroglija sodeluje pri imunskem odgovoru. Oligodendrociti ustvarjajo mielinski ovoj aksonov za hitro prevajanje električnih signalov. V predavanju bodo izpostavljeni astrociti, najštevilčnejših celice glije, ki so del ‘tripartitne sinapse’. Te celice so vzdražne, a drugače kot nevroni, ki so električno aktivni. Izločajo signalne molekule, glijotransmiterje. Tvorijo energijo v možganih in so morfološko plastične. Vplivajo na spomin in spanje. Uravnavajo pretok krvi v možganih in oblikujejo patološki vnetni odgovor. Predstavljajo tarče za razvoj novih zdravil, npr. za možganski edem.
Predavala bo doc. dr. Nina Vardjan.


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Opravičujemo se za zmedo in vas (še enkrat) lepo pozdravljamo!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012