Predavanja "Možgani in ..." v tem tednu

SiNAPSA | 7. 7. 2014

Pozdravljeni,

na razstavi Možgani - zgodba od znotraj se tudi ta teden nadaljuje cikel zanimivih predavanj in delavnic. Po tem tednu bomo bolje razumeli, zakaj spimo, kako se naši možgani razvijajo, koliko je znanost napredovala pri povezovanju človeka z robotskimi deli pa tudi kako možganske celice sporočajo.

Urnik delavnic in predavanj v tem tednu je sledeč:

  • v ponedeljek, 7.7.2014 ob 17:30 delavnica KAKO LAHKO OKREPIM SVOJE MOŽGANE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Nevroznanost nas je v zadnjih nekaj letih naučila, katere aktivnosti so za možgane še posebej blagodejne in bistveno pripomorejo k njihovemu vzdrževanju v dobri formi. Udeleženci interaktivne delavnice se bodo sprehodili skozi čudovit labirint nevronov in sinaps, ki so v stalni interakciji z okoljem. Spoznali bodo lahko, kako je interakcija naših možganov z okoljem ključna za ohranjanje možganov v dobro formi. Poleg tega se bodo podučili o aktivnostih, ki možgane okrepijo in o nekaterih najpogostejših mitih o možganih, hkrati pa bodo tudi razumeli, zakaj njihovi možgani včasih ne delujejo kot bi si želeli.
Delavnico bo vodil nevropsiholog, Simon Brezovar.

Cena delavnice je 5€ na osebo. Prosimo, da svojo udeležbo prej najavite na: [email protected] - število mest je omejeno!

  • v torek, 8.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN SPANJE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Spanje je ena izmed fizioloških funkcij živih bitij, katere funkcija še ni povsem znana. Med spanjem so nekateri deli možganov bolj aktivni kot med budnostjo, spremenjeno je dihanje, bitje srca, izločanje različnih hormonov. V predavanju bomo spregovorili o vlogi možganov na cikle budnosti in spanja, omenili kako na spanje vpliva svetloba, in kaj se dogaja v možganih ljudi ko ponoči ne spijo ter zaključili z pomenom spanja na višje živčne funkcije.
Predavala bo dr. Leja Dolenc Grošelj.

  • v četrtek, 10.7.2014 ob 10:00 MOŽGANI IN RAZVOJ, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Možgani otroka niso pomanjšani, slabše delujoči možgani odraslega, pač pa so organ, ki je tako zahtevno zgrajen in deluje tako kompleksno, da je potrebnih skoraj 30 let, da doseže svoj optimum videza in delovanja. Od oploditve dalje se možgani razvijajo izredno kompleksno in za razliko od srca, ki bije od četrtega tedna gestacije pa vse do naše srčne smrti, naši možgani ustvarjajo nove celice vso nosečnost in njihovo delovanje v nosečnosti še zdaleč ne dosega delovanja zrelih možganov. Pri odraslih možgani predstavljajo približno dva odstotka telesne teže in porabijo 20 odstotkov vsega kisika, ki je na voljo telesu. Pri novorojenčku možgani tehtajo 300 gramov, kar predstavlja 10 odstotkov telesne teže. Na predavanju si bomo ogledali, kaj se dogaja v razvoju, rasti in zorenju možganov od oploditve do zrelosti tega osupljivega organa.
Predavala bo dr. Tina Bregant.

  • v četrtek, 10.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN ROBOTI, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Prefinjena gibalna usklajenost med človekom in robotom je skupna vodilnim raziskavam pri eksoskelet sistemih, bionskih protezah in mobilnih sistemih za človeka. Področje ni pomembno le zaradi najbolj akutnih uporabnikov, šele v zadnjem času dozoreva spoznanje o veliki množici bolnikov, starostnikov ali zdravih uporabnikov s potrebo po le delni ali občasni pomoči robota. Trenutne izkušnje kažejo, da največji izziv vodenja robotske pomoči predstavlja nepredvidljivo ravnanje uporabnika pri raznih manevrih. V predavanju bodo prikazani primeri robotskih eksoskeletov ter tudi primeri zaznavanja hotene aktivnosti, kot tudi zaznavanja nehotenih odzivov.
Predaval bo prof. dr. Marko Munih.

  • v petek, 11.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN SPOROČANJE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Za delovanje možganov in torej opravljanje vseh nalog, ki jih ti imajo, je potrebno sporočanje med možganskimi celicami. Ta sporočila se oddajajo in sprejemajo na posebnih in v ta namen prirejenih stikih, ki jim pravimo sinapsa in po katerih je dobilo ime tudi naše najuglednejše nevroznanstveno združenje. Sporočanje se odvija kot fascinantno usklajen ples umetelno zgrajenih molekul, ki se po natančno predpisanem vzorcu odvije ob vsaki predaji sporočila z ene celice na drugo. V predavanju bomo podali kratek in enostaven vpogled v koreografijo sinaptičnega sporočanja.
Predaval bo prof. dr. Zoran Grubič.


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Želimo vam lep začetek tedna!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012