Predavanja "Možgani in ..." v tem tednu

SiNAPSA | 21. 7. 2014

Lepo pozdravljeni,

v SiNAPSi se zavedamo, da je možgančke dobro trenirati in aktivno uporabljati celo poletje. Zato vam tudi v tem tednu ponujamo pester nabor delavnic in predavanj.

Ta teden prinaša naslednje teme:

  • v ponedeljek, 21.7.2014 ob 17:30 delavnica KAJ SPOROČAMO NEBESEDNO, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Velik del našega življenja smo v stiku s soljudmi. Z njimi se sporazumevamo bolj ali manj uspešno, a se včasih niti ne zavedamo, čemu pripisati kvaliteto (spo)razumevanja. Naša sporočila so navadno bolj zapletena kot to, kar izustimo, po drugi strani pa s čutili tudi zaznavamo še marsikaj poleg slišanih besed in stavkov. Kako pomembno je naše nebesedno izražanje in kaj sporočamo takrat, ko sploh ne govorimo? Kako lahko že z govorico telesa povemo več kot vse besede? Na delavnici bomo skozi praktične vaje iskali odgovore na ta in druga podobna vprašanja. Delavnica je dobra podlaga za delavnico “Kako možgani plešejo tango.” Delavnico bo vodila psihologinja Lea Kristan.

Cena delavnice je 5€ na osebo. Prosimo, da svojo udeležbo prej najavite na: [email protected] - število mest je omejeno!

  • v torek, 22.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN SPOMIN, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Zamislite si, da živite ujeti v sedanjost, v trenutek, ki ga pravkar doživljate. Nobenih spominov iz preteklosti, nobenih planov za prihodnost. Novih spominov si niste sposobni ustvarjati. Imate le nekakšen kratkoročni medpomnilnik, ki se bo vsak čas izpraznil. Si predstavljate življenje brez spomina? Da, spomin je zelo pomembna reč; ne samo da ga uporabljamo praktično vsak trenutek našega življenja (tudi ko sanjamo), temveč ga vsak dan tudi eksplicitno naslavljamo. “Ne spomnim se.” “Se spomniš?” “Če me spomin ne vara …” “Kako zelo sem pozabljiv?!” Spomin je zelo kompleksen sistem, shranjen v naših možganih. V zadnjem času nas je kognitivna nevroznanost naučila, da poznamo več vrst spomina, ki je razporejen v različnih predelih naših možganov. Predavanje bo vodilo od zgodnjih študij kliničnih primerov, ki so predstavljali pionirske poizkuse umeščanja spomina v možgane do proučevanja spomina spomina z uporabo modernih nevroznanstvenih metod. Ob koncu se bomo zazrli v prihodnost, in se vprašali, kaj si lahko od poznavanja nevroloških osnov spomina obetamo v bodoče.
Predaval bo nevropsiholog Simon Brezovar.

  • v sredo, 23.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN TELESNA AKTIVNOST, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Znameniti starogrški zdravnik Hipokrat je že pred 2400 leti učil, da je za ohranjanje zdravja poleg zdrave prehrane potrebno tudi gibanje. Temu so pritrdile tudi sodobne biomedicinske raziskave, ki so pokazale, da se številne bolezni pogosteje pojavljajo pri tistih, ki so telesno manj aktivni. Pomanjkanje gibanja tako poleg staranja prebivalstva, neutrezne prehrane in različnih nezdravih razvad pomembno prispeva k vedno večji pojavnosti različnih kroničnih bolezni. In obratno. Z redno telesno aktivnostjo lahko preprečujemo nastanek nekaterih bolezni ali vsaj nekoliko ublažimo njihov potek. V predavanju si bomo ogledali, kako telesna aktivnost vpliva na delovanje možganov. Spregovorili pa bomo tudi o tem, ali lahko z rednim gibanjem vplivamo na starostne spremembe v možganih.
Predaval bo dr. Sergej Pirkmajer.

  • v četrtek, 24.7.2014 ob 10:00 MOŽGANI IN ZABAVA, ciljna skupina: otroci in mladostniki - povezava na FB dogodek

Pogosto slišimo, naj s polno paro vključimo svoje možgane, ko se učimo, delamo, pišemo kontrolke, … Kaj pa, ko se zabavamo? Ali res lahko “damo možgane na off”, je zato, da se sprostimo, res potrebno, da jih odklopimo? Nikakor ne! Tudi v prostem času so možgani v akciji. Skozi zabavne primere bomo spoznavali, česa vsega se učimo ob igranju računalniških igric, zakaj se lahko popolnoma vživimo v domišljijski svet Harryja Potterja ter kaj se dogaja v možganih, ko si ogledamo res dober film.
Predavala bo Hana Hawlina.

  • v četrtek, 24.7.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN EVOLUCIJA / BRAINS AND EVOLUTION, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Zakaj se možgani v evoluciji sploh pojavijo? Kdaj in pri kom dosežejo današnjo težo in velikost? So imeli neandertalci res večje možgane od nas? Kaj je povzročilo pojav umetnosti in duhovnosti pred 50.000 leti, v osupljivo kratkem obdobju in po vsem svetu? Se možgani v zadnjih deset tisoč letih res manjšajo? Se njihova zgradba spreminja? Kaj bo usoda možganov in z njimi usoda človeka čez sto tisoče in milijone let?
Predaval bo prof. dr. Zvezdan Pirtošek.

Predavanju v slovenščini bo ob 18:30 sledilo ISTO PREDAVANJE ŠE V ANGLEŠKEM JEZIKU!


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Želimo vam lep začetek tedna!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012