Predavanja "Možgani in ..." v tem tednu

Lea Kristan | 9. 6. 2014

Dragi Prijatelji SiNAPSe,

vabimo vas, da se v času razstave Možgani - zgodba od znotraj udeležite predavanj Možgani in … (najbolj raznovrstna področja človekovega življenja!), ki smo jih v SiNAPSi pripravili za vas.

Ta teden boste lahko slišali naslednje teme:

  • v torek, 10.6.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN LJUBEZEN, ciljna skupina: mladostniki in odrasli - povezava na FB dogodek

Ljubezen čutimo, se ji predajamo in jo udejanjamo različno. Na različne načine imamo radi svoje starše, otroke, sodelavce, domovino ali tisto eno osebo, katere bližina nam spravi srce v lahni drnec, naježi kožo in razburka kri. Kako možgani procesirajo ljubezenske dražljaje, kako ljubezen vpliva na delovanje možganov in kako to dogajanje sploh raziskujemo v laboratoriju … ?
Predavala bo prof. dr. Maja Bresjanac.

  • v četrtek, 12.6.2014 ob 10:00 MOŽGANI IN ČUTILA, ciljna skupina: otroci od 7 do 12 let - povezava na FB dogodek

S čutili za vid, sluh, voh, tip in okus zaznavamo, kakšen je svet okrog nas. Možgani vse te podatke obdelajo in nam omogočijo, da razumemo, kaj se dogaja. Kaj pa če katerega od čutil ne moremo uporabiti? Kako nam takrat možgani pomagajo razumeti, kaj se dogaja v naši okolici? S preizkušanjem svojih čutil in možganov bomo raziskovali njihove sposobnosti in se spraševali, koliko jim lahko zaupamo.
Predavala bo mlada raziskovalka Ditka Jerman.

  • v četrtek, 12.6.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN SOCIALNA OMREŽJA, ciljna skupina: mladostniki in odrasli - povezava na FB dogodek

Bliskovit razrast spletnih socialnih omrežij je v zadnjih letih vznemiril tudi znanstvenike, ki se ukvarjajo z možgani. Spregovorili bomo o tem, kako socialna omrežja učinkujejo na naše možgane in o skrbi, ki jo naši možgani posvečajo temu, kakšen status imamo v omrežju. Možgani in socialna omrežja je sprehod skozi poti nevroanatomije, forenzike in najnovejših raziskav v socialni nevroznanosti.

Predaval bo Niko Lah, študent zadnjega letnika medicine.

Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Vabimo pa vas tudi na današnjo delavnico KAKO MOŽGANI PLEŠEJO TANGO (povezava na FB dogodek), ki jo vodita Bor Pantić, plesni pedagog iz plesnega studia Moj korak, ter nevroznanstvenica in rekreativna tango plesalka dr. Maja Bresjanac.
Začetek ob 17:30, obvezne prijave na [email protected] .
Prispevek za delavnico je 5€.


© SiNAPSA 2003-2012