Svetovni dan spanja in Evropski dan narkolepsije

Leja Dolenc Groselj | 12. 3. 2014

Svetovni dan spanja vsako leto obeležujemo v petek pred spomladanskim ekvinokcijem že od leta 2008. Težave s spanjem so globalna epidemija, ki ogroža zdravje in kakovost življenja že skoraj 45 % svetovne populacije.

Letošnji svetovni dan spanja poteka s sloganom »Zadostno spanje, lahkotno dihanje, zdravo telo«, s katerim izpostavljamo ključne dejavnike, ki lahko izboljšajo kakovost spanja in zmanjšajo prekomerno dnevno zaspanost.

Z namenom ozaveščanja ljudi o narkolepsiji, redki in premalo (pre)poznani motnji spanja, pa 15. marca obeležujemo že 5. evropski dan narkolepsije.

Več zanimivih informacij najdete v priponki.

Vabljeni tudi na današnji sklop predavanj na Tednu možganov (Atrij ZRC SAZU) o najnovejših in najpomembnejših odkritjih na področju nevroznanosti (12. marec, 16:00-19:00). Ob 16:50 bo dr. Barbara Gnidovec Stražišar, vodja ambulante za motnje spanja otrok na Pediatrični kliniki, bo govorila o razvpiti lanskoletni raziskavi, ki je prispevala nov košček sestavljanke k sliki o pomenu spanja. Njen prispevek Zakaj spimo? je predstavljen tudi v najnovejši številki spletne nevroznanstvene revije eSinapsa.


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012