Mednarodni dan epilepsije: Prikazati pravo sliko epilepsije

Liga proti epilepsiji Slovenije | 8. 2. 2017

Liga proti epilepsiji Slovenije ob mednarodnem dnevu epilepsije organizira projekcije filmov, ki prikazujejo epilepsijo.

Način upodobitve ljudi v filmu priča o duhu časa. Ob letošnjem mednarodnem dnevu epilepsije, katerega glavno vodilo je prikaz pravilne podobe te pogoste nevrološke bolezni, si bomo ogledali in razpravljali o tem, kakšno podobo o njej slikajo filmi. Od prikaza te bolezni kot oblike obsedenosti z demoni do strokovno in človeško bolj verodostojnih filmskih pričevanj nas bo pospremila gostja iz Velike Britanije, nevropsihologinja dr. Sallie Baxendale. Naša gostja v bolnišnici v Londonu pomaga ljudem z epilepsijo, obenem pa raziskuje, kako filmska umetnost upodablja to bolezen skozi čas.

V sodelovanju s Slovensko kinoteko bomo ob njenem obisku predvajali dva filma. Prvi »Elektrika« govori o življenjskih izzivih mlade ženske, ki se ob iskanju izgubljenega brata sooča z epilepsijo, drugi »Nadzor« pa priča o bojih mladega vokalista skupine Joy Division z izzivi slave in njegove bolezni. Število vstopnic je omejeno, zato prosimo za potrditev udeležbe na [email protected].

Program v Slovenski kinoteki

Nedelja, 12. 2. 2017
18:00 »Prikaz epilepsije v filmih v 20. stoletju«
19:00 »Elektrika« (režija: Bryn Higgins, 2014)

Ponedeljek, 13. 2. 2017
20:00 »Nadzor« (režija: Anton Corbijn, 2007)
22:00 »Obsedenost: Ponavljajoči motivi pri prikazu epilepsije v umetnosti


pripeto:


© SiNAPSA 2003-2012