Predavanja "Možgani in ..." v tem tednu

SiNAPSA | 4. 8. 2014

Lepo pozdravljeni,

prvi teden v avgustu prinaša dve zanimivi predavanji in zadnjo ponovitev delavnice o meditaciji. Iztekajo se zadnji trije tedni razstave Možgani – zgodba od znotraj, ki je kljub velikemu zanimanju ne bo moč podaljšati, saj se po 24. avgustu seli nazaj na domačo celino. Naj še enkrat poudarimo, da obisk predavanj in delavnic ni vezan na ogled razstave in jih torej lahko obiščete kadarkoli tudi v primeru, da ste razstavo videli že pred časom ali pa sploh še ne.

Program tekočega tedna je naslednji:

  • v ponedeljek, 4.8.2014 ob 17:30 delavnica KAKO MEDITACIJA VPLIVA NA MOŽGANE - tokrat zadnjič, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Meditacija postaja vedno bolj priznan način sproščanja in zdravega načina življenja, kar v zadnjih desetletjih potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Kaj je meditacija? Kako in kdaj lahko meditiramo? Kakšne koristi nam ponuja meditacija? Ali obstajajo kakšne kontraindikacije? Kaj znajo povedat nevroznanstveniki o meditaciji? O tem in še o marsičem bo tekla beseda v sproščeni atmosferi, ki jo bomo začinili s praktično vajo meditacije.
Delavnico vodi zdravnica Breda Podjaveršek.

Cena delavnice je 5 €. Število mest je omejeno, zato prosimo za predhodne prijave na [email protected]. Udeležence prosimo, naj imajo s seboj podlogo oz. armafleks.

  • v torek, 5.8.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN MOŽGANSKA KAP, ciljna skupina: odrasli in mladostniki - povezava na FB dogodek

Možganska kap, katere vzrok so večinoma žilne in srčne bolezni, je v svetu eden izmed vodilnih vzrokov smrti ter najpomembnejši dejavnik za trajno telesno in kognitivno oviranost. Vse oblike možganske kapi (ishemična kap, subarahnoidna krvavitev, znotrajmožganska krvavitev) potrebujejo takojšnje ukrepanje. Danes velja možganska kap za urgentno medicinsko stanje, zato je nujno izobraževanje o prepoznavanju znakov možganske kapi tako laične kot strokovne javnosti. Beseda GROM (Govor – Roka – Obraz – Minuta) ponazarja znake možganske kapi, ki naj bi jih takoj prepoznali vsi ljudje.
Predavala bo prof. dr. Bojana Žvan.

  • v četrtek, 7.8.2014 ob 10:00 MOŽGANI IN PRAVO, ciljna skupina: mladostniki in odrasli - povezava na FB dogodek

Preko zanimivih sodnih primerov bomo spoznali, kako sodobna nevroznanost vpliva na izide kazenskih sojenj po svetu. Govorili bomo o novih vrstah dokazov, ki jih ponujajo možgani, in o nenavadnih pristopih preiskovalcev kaznivih dejanj, ki namesto obdolžencev in prič »zaslišujejo« kar njihove možgane. Ob tem bomo predstavili glavne probleme, s katerimi se sooča pravo ob vstopu nevroznanosti v sodne dvorane.
Predaval bo Miha Hafner, univ.dipl.prav..


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Želimo vam s soncem obsijan začetek tedna!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012