Predavanja "Možgani in ..." v tem tednu

Lea Kristan | 16. 6. 2014

Spoštovani,

obveščamo vas, da si boste v tem tednu lahko od ponedeljka, 16.6., do četrtka, 19.6., vsak dan lahko razširili znanje o nevroznanosti. Kot spremljevalni program razstave Možgani - zgodba od znotraj vam bodo skozi predavanja in delavnice slovenski nevroznanstveniki predstavili nekatera izmed svojih področij zanimanja in raziskovanja:

  • v ponedeljek, 16.6. ob 17:30 delavnica KAKO MEDITACIJA VPLIVA NA MOŽGANE, ciljna skupina: odrasli - povezava na FB dogodek

Meditacija postaja vedno bolj priznan način sproščanja in zdravega načina življenja, kar v zadnjih desetletjih potrjujejo tudi znanstvene raziskave. Kaj je meditacija? Kako in kdaj lahko meditiramo? Kakšne koristi nam ponuja meditacija? Ali obstajajo kakšne kontraindikacije? Kaj znajo povedati nevroznanstveniki o meditaciji? O tem in še o marsičem bo tekla beseda v sproščeni atmosferi, ki jo bomo začinili s praktično vajo meditacije.
Delavnico bo vodila Breda Podjaveršek, dr. med.

UDELEŽENCE PROSIMO NAJ IMAJO S SEBOJ PODLOGO OZ. ARMAFLEKS!

Cena delavnice je 5 € na osebo, svojo udeležbo prej najavite na: [email protected] - število mest je omejeno!

  • v torek, 17.6. ob 17:30 MOŽGANI IN OTROKOVO SPANJE, ciljna skupina: mladostniki in odrasli - povezava na FB dogodek

Še danes ni povsem jasno, zakaj pravzaprav spimo. Nekaj je gotovo; spanje je biološka nuja, saj brez spanja ni življenja. Splošno prepričanje, da v spanju telo in še posebej osrednje živčevje počivata, že dolgo ne velja več. Spanje ima pomembno vlogo tudi pri zorenju možganov. Spanje pri otroku se precej razlikuje od spanja, ki ga poznamo pri odraslem človeku.
Predavala bo dr. Barbara Gnidovec Stražišar.

  • v sredo, 18.6. ob 17:30 MOŽGANI IN BOLEČINA, ciljna skupina: mladostniki in odrasli - povezava na FB dogodek

Bolečina je nemara najbolj ”osovražena” evolucijska pridobitev. In vendar je nepogrešljiva: omogoči nam, da škodljive dražljaje v notranjem in zunanjem okolju prepoznamo in se jim naučimo izogibati. Izkušanje bolečine omogočajo živčne povezave s površine in iz notranjosti telesa z nevralnimi omrežji v možganih, ki se bolečini dodobra posvetijo. Pogledali bomo poglavitne značilnosti bolečine skozi prizmo nevroznanstvenih raziskav.
Predavala bo dr. Maja Bresjanac.

  • v četrtek, 19.6. ob 10:00 MOŽGANI IN PRIHODNOST, ciljna skupina: otroci od 7 do 12 let - povezava na FB dogodek

Kaj bo prihodnost prinesla možganom? Se bomo z možgani priklopili neposredno na internet? Bomo namesto učenja iz knjig v možgane vstavljali kar spominske kartice? Dejstvo je, da z novimi tehnologijami že sedaj lahko spreminjamo delovanje možganov in jih tudi povezujemo z računalniki. Pa se vam zdi to dobro?
Predaval bo doc. dr. Blaž Koritnik.

  • v četrtek, 19.6. ob 17:30 MOŽGANI IN MEDITACIJA, ciljna skupina: mladostniki in odrasli - povezava na FB dogodek

Meditacija, tako kot vsako drugo duševno stanje, vpliva na možgane. Tibetanski menihi učinke meditacije poznajo že tisočletja, nevroznanost pa jih začenja spoznavati šele v zadnjih desetletjih. Pogovarjali se bomo o kratkoročnih in dolgoročnih spremembah v možganih, ki meditirajo, in kaj to pomeni za človeka v vsakdanjem življenju.
Predavala bo Breda Podjaveršek dr.med.


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, obisk razstave ni pogoj za udeležbo na predavanjih! Vseeno pa toplo priporočamo, da si razstavo ob priliki ogledate.

Predavanja trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Želimo vam lep začetek tedna!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012