Vabilo na okroglo mizo: Meje svobodne volje

Iza Košir | 17. 5. 2021

Nevroznanstveniki velikokrat brez zadržkov razglašajo svoja dognanja o neobstoju svobodne volje. Kakšne posledice pa prinašajo ta dognanja za naše delovanje v svetu?

Če je svobodna volja zgolj iluzija in so naša dejanja vnaprej določena z našimi geni in okoljem, zakaj imamo potem občutek, da imamo nadzor nad svojim življenjem in da se lahko svobodno odločamo? Ideja o neobstoju svobodne volje za seboj potegne še številne druge pomembne dileme na področjih nevroznanosti, filozofije in sodnega sistema.

Te dileme bomo naslovili na spletni okrogli mizi z nevrologom prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, psihiatrom mag. Miranom Pustoslemškom in filozofom doc. dr. Tomajem Strletom. Med drugim bomo iskali odgovore na sledeča vprašanja:

  • Ali lahko nevroznanost res odgovori na vprašanje, ali imamo svobodno voljo? Poskusili bomo kritično ovrednotiti poskuse, ki napovedujejo posameznikovo vedenje, še preden se ta zave, da je sprejel neko odločitev.
  • Kako živeti v determiniranem svetu (v katerem je vsak dogodek pogojen s predhodnimi dogodki) ne da bi se nemočno vdali v usodo?
  • Kako, če sploh, se naš sodni sistem sooča z novimi nevroznanstvenimi dognanji o svobodni volji? Kako razmejiti med odgovornostjo za kaznivo dejanje in neprištevnostjo?
  • Od kod izvira naš občutek svobodne volje? In pri katerih boleznih je ta občutek lahko moten?
  • V kolikšni meri razumevanje razlogov za dejanja drugih/spoznanje o neobstoju svobodne volje krepi strpnost in sočutje?

Dogodek bo predvajan v živo preko Sinapsinega Youtube kanala v četrtek, 27. 5. 2021, ob 18.00.

Povezava: https://www.youtube.com/watch?v=TVRQRMn1iF4

Zasnovan bo interaktivno, tako da boste, poleg postavljanja vprašanj gostom, lahko tudi sami podali svoja stališča na obravnavane teme.

Prisrčno vabljeni,
Organizacijska ekipa SiNAPSINIH nevroznanstvenih seminarjev in Študentska sekcija Slovenskega društva za kognitivno znanost

P. S.: Do dogodka lahko razmišljate o vprašanju, ali bo vaša (ne)udeležba res posledica vaše svobodne volje, ali pa bo do nje vodil splet dogodkov izven vašega nadzora.


© SiNAPSA 2003-2012