Kognitivna čajanka: HALUCINACIJE, BLODNJE, PRIVIDI!

[email protected] | 16. 10. 2012

Vabimo vas na prvo kognitivno čajanko letošnje sezone z naslovom HALUCINACIJE, BLODNJE, PRIVIDI!

Kdaj: četrtek 18. 10. 2012 ob 18h

Kje: Kavarna Mestnega muzeja, Gosposka ul. 15, Ljubljana

Vstop je prost!

Tokratno druženje bo posvečeno halucinacijam. Kako ljudje doživljajo privide, halucinacije, blodnje? Kakšne so bolezni, ki privedejo do teh stanj? Kakšna je razlika med halucinacijami bolnikov s psihozami in tistimi, ki jih povzroči uporaba drog? Kakšni so učinki različnih drog? Kaj je resničnost in kaj privid? Kje je meja med obema?

V raziskovanje drugačnih svetov se bomo podali z doc. dr. Borutom Škodlarjem, psihiatrom in psihoterapevtom s Psihiatrične klinike v Ljubljani in z doktorjem biomedicine, biokemikom dr. Mirjanom Švagljem, strokovnjakom za droge, sodelavcem združenja DrogArt.

Dr. Borut Škodlar se ukvarja s psihozami in razvojem psihotične motnje. Raziskuje fenomenologijo (doživljanje) shizofrenije, pojava ki ga – v različnih oblikah – zasledimo v vseh časovnih, kulturnih in zgodovinskih obdobjih. Kljub temu, da je klasičnih kliničnih slik shizofrenije manj, je veliko več identitetnih težav mladih ljudi. Pogost spremljevalec omenjene bolezni pa so halucinacije.

Dr. Mirjan Švagelj je velik del svoje raziskovalne kariere posvetil vprašanjem, povezanih z uporabo drog: od vprašanj politike, stigem, odvisnosti, pa do raziskovanja učinkov različnih psihadeličnih sredstev na naše doživljanje.

Kot vedno, bosta predavanji trajali po pol ure. Po predavanjih bomo imeli ob dobrem čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor.

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja!


© SiNAPSA 2003-2012