Kognitivna čajanka: Nihanja razpoloženja 13.12.

Kaja Smole | 11. 12. 2012

Pozdravljeni,

vabimo vas na decembrsko kognitivno čajanko NIHANJA RAZPOLOŽENJA.

Kdaj: četrtek 13. 12. 2012 ob 18h
Kje: Kavarna Mestnega muzeja, Gosposka ul. 15, Ljubljana

V decembrskem druženju se bomo na kognitivni čajanki posvetili boleznim, ki privedejo do ekstremnih nihanj razpoloženja ter raziskovali kakšne so kognitivne značilnosti bipolarne motnje. Vzpostavili bomo pojmovno razlikovanje med emocijami, razpoloženji in psihičnimi stanji. Ali se s psihosocialnimi intervencijami izboljša klinični in funkcionalni izid obolelih in kako ta vpliva na medosebne odnose ter kakovost življenja posameznika? Ali se razpoloženje in motivacija povezujeta z učenjem in spominom ter kako je s temi procesi povezana terapevtska hipnoza?

V raziskovanje nihanj razpoloženja nas bosta pospremila psihologinja Tatjana Novak in filozof ter sociolog kulture Tomaž Herga.

Tatjana Novak je univerzitetna diplomirana psihologinja, zaposlena na Družbeno medicinskem inštitutu ZRC SAZU. Po študiju psihologije je izobraževanje nadaljevala v okviru doktorskega študija na temo Vpliv farmakoterapije in psihoedukacije na kognitivno-emocionalne primanjkljaje pri pacientih z bipolarno motnjo razpoloženja. Sodeluje v raziskovalnih projektih na področju psihosocialne in kognitivne rehabilitacije motenj razpoloženja in preprečevanja stresa na delovnem mestu ter sodeluje pri razvoju orodij za ocenjevanje osebnostnih, nevropsiholoških in kliničnih značilnosti oseb s težavami v duševnem zdravju.

Tomaž Herga je profesor filozofije, univerzitetno diplomirani sociolog kulture, ki je svojo pot nadaljeval na magistrskem študiju na Filozofski fakulteti ter ga zaključil na področju teoretske psihoanalize z doktoratom z naslovom Logika želje. Poleg specializacije na Slovenskem inštitutu za psihoterapijo in praktično specializacijo iz medicinske hipnoze in hipnoterapije, je svoja znanja izpopolnjeval tudi pri prof. dr. Marjanu Pajntarju v Društvu za medicinsko hipnozo Slovenije.

Kot vedno, bosta predavanji trajali po pol ure. Po predavanjih bomo imeli ob dobrem čaju ali kavi čas za razmislek, vprašanja in pogovor.

Prisrčno vabljeni na čaj in klepet v kavarno Mestnega muzeja! Vstop je prost.

Vsi tisti, ki se Kognitivne čajanke ne boste uspeli udeležiti, lahko prisluhnete posnetku na Radiu študent v rubriki ”Oči, da ne vidijo” (http://www.radiostudent.si/kultura/o%C4%8Di-da-ne-vidijo).


© SiNAPSA 2003-2012