Predavanja “Možgani in …” še v zadnjem tednu

SiNAPSA | 18. 8. 2014

Pozdravljeni,

tokrat še zadnjič obveščamo o predavanjih “Možgani in …”, ki se skupaj z razstavo “Možgani - zgodba od znotraj” pomikajo h koncu. Samo še 7 dni je na voljo, da si razstavo ogledate, pridobljena znanja pa boste imeli možnost razširiti in prenesti v prakso še v torek, sredo in četrtek:

  • v torek, 19.8.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN GIBANJE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki, povezava na FB dogodek

Človekovo gibanje je odvisno od biomehanskih lastnosti mišično-kitnega in skeletnega sistema, njune interakcije z okoljem ter upravljalnih strategij osrednjega živčevja, ki uravnava držo, posamezne gibe in lokomocijo. Živčevje mora zagotavljati stabilnost drže pred in med gibanjem, pa naj gre za seganje, prijemanje, met, skok, brco, hojo ali tek. Dobro poznavanje upravljanja gibanja omogoča medicinski in kineziološki stroki, da sta učinkovitejši pri učenju pravilnih gibalnih vzorcev poškodovanih, obolelih ali zdravih ljudi.
Predaval bo doc. dr. Nejc Šarabon.

  • v sredo, 20.8.2014 ob 17:30 delavnica KAKO LAHKO OKREPIM SVOJE MOŽGANE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki, povezava na FB dogodek

Nevroznanost nas je v zadnjih nekaj letih naučila, katere aktivnosti so za možgane še posebej blagodejne in bistveno pripomorejo k njihovemu vzdrževanju v dobri formi. Udeleženci interaktivne delavnice se bodo sprehodili skozi čudovit labirint nevronov in sinaps, ki so v stalni interakciji z okoljem. Spoznali bodo lahko, kako je interakcija naših možganov z okoljem ključna za ohranjanje možganov v dobro formi. Poleg tega se bodo podučili o aktivnostih, ki možgane okrepijo in o nekaterih najpogostejših mitih o možganih, hkrati pa bodo tudi razumeli, zakaj njihovi možgani včasih ne delujejo kot bi si želeli.
Delavnico bo vodil nevropsiholog Simon Brezovar.

Cena delavnice je 5€ na osebo. Število mest je omejeno, zato prosimo za predhodne prijave na [email protected].

  • v četrtek, 21.8.2014 ob 10:00 MOŽGANI IN MOŽGANSKE OPERACIJE, ciljna skupina: odrasli in mladostniki, povezava na FB dogodek

Možganska kirurgija je stara že 3500 let, razmah pa je doživela s pričetkom uporabe kirurškega mikroskopa pred 50 leti. Danes nevrokirurgi do možganov pristopamo predvsem s pomočjo klasične odprte trepanacije, z napredkom tehnologije pa v ospredje prihajajo manj invazivne metode. Te nam omogočajo tudi ciljano spreminjanje možganske funkcije v primeru nekaterih bolezni.
Predaval bo doc. dr. Andrej Vranič.

  • v četrtek, 21.8.2014 ob 17:30 MOŽGANI IN HRANA, ciljna skupina: odrasli in mladostniki, povezava na FB dogodek

Hrana ima zelo pomembno vlogo v našem preživetju – z njo vnašamo v telo energijo pa tudi gradnike za obnovo telesa. Možgani imajo zato pomembno funkcijo v nadzorovanju prehranjevanja. Komunikacija med možgani in organi, ki sodelujejo pri vnosu hrane in njeni prebavi, absorpciji in shranjevanju v telesu, pa niso enosmerni. Informacije o hrani, ki prihajajo iz periferije, pomembno vplivajo na možgane. Navedene povezave bomo spoznali na predavanju in se osredotočili predvsem na vpliv hrane na zdravje možganov, nevrogenezo, pa tudi na to, kaj vse vpliva na to, kako hrano doživljamo.
Predavala bo dr. Nina Mohorko.


Vsa predavanja so BREZPLAČNA, trajajo približno eno uro in potekajo v učilnici ob razstavi na Gospodarskem razstavišču - ko vstopite v poslopje, povprašajte o Sinapsinih predavanjih in prijazne gospodične na blagajni vas bodo usmerile v prostor.


Želimo vam lep zaključek poletja in upamo, da se kmalu ponovno srečamo - če ne prej pa na Tednu možganov, ki poteka vsak 3. teden marca!

Vaša SiNAPSA


© SiNAPSA 2003-2012