Evropski svet za možgane opozarja na pomen nevroznanstvenega raziskovanja

Evropski svet za možgane, 29. 3. 2016

Evropski svet za možgane (European Brain Council, EBC) je 18. marca 2016 objavil soglasno izjavo, ki je namenjena izboljšanju sodelovanja na področju nevroznanstvenih raziskav v Evropi. Izjavo z naslovom The need to expand Brain Research in Europe so pripravili v sodelovanju z več kot sto znanstveniki in predstavniki pacientov, v njej pa opozarjajo na potrebe po nevroznanstvenem raziskovanju v Evropi in pozivajo k nadaljevanju in širitvi financiranja tovrstnih raziskav.

Bolezni povezane z možgani tekom življenja prizadenejo vsakega tretjega Evropejca. Stroški možganskih bolezni letno znašajo okoli 800 milijard evrov, kar predstavlja 45 % letnega evropskega proračuna za zdravstvo.

S sklicevanjem na te številke EBC poziva politike, da razvijejo celovit načrt za spoprijemanje z možganskimi boleznimi, pri izvedbi katerega bodo sodelovale vse članice Evropske unije. Ob tem poudarjajo pomen vlaganja v bazične in klinične raziskave in v izobraževanje mladih nevroznanstvenikov. Bolezni možganov predstavljajo tako velik problem, da se lahko z njimi spopademo zgolj s skupinimi močmi in s sodelovanjem na najvišji ravni.

EBC Key facts & figures

Vir: Evropski svet za možgane


© SiNAPSA 2003-2012