REM motnje spanja dejavnik tveganja za nastanek Parkinsonove bolezni

Science Daily, 1. 8. 2011

Skupina španskih nevroznanstvenikov z Biomedicinskega raziskovalnega centra v Barceloni je želela preveriti hipotezo, da so bolniki z REM motnjami spanja (pogoste agresivne nočne more, ki jih spremljajo kričanje, jok, udarjanje, brcanje) izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj Parkinsonove bolezni.

V študijo je bilo vključenih 20 udeležencev z REM motnjami spanja ter 20 zdravih, kontrolnih udeležencev. Avtorji študije so s tehniko SPECT (fotonska emisijska računalniška tomografija) v razdobju treh let preverjali prisotnost dopamina v črni substanci (substantia nigra), ki predstavlja možgansko strukturo, zadolženo za učenje in usklajeno delovanje telesnih gibov. Pri Parkinsonovi bolezni povzroča pomanjkanje dopamina v črni substanci tremorje, okornost ter upočasnjeno gibanje. Rezultati študije so pokazali, da je bila količina dopamina v črni substanci pri zdravih posameznikih po treh letih znižana za 8 %, pri bolnikih z REM motnjami spanja pa za 20 %. Po koncu študije se je pri treh ob 20 bolnikov z REM motnjami spanja razvila Parkinsonova bolezen, količina dopamina pri teh bolnikih pa je bila znižana za 30 %.

Avtorji študije zaključujejo, da bo potrebno prihodnje napore usmeriti predvsem v nevroprotektivna zdravila, ki bodo preprečila razvoj napredovanja REM motenj spanja v Parkinsonovo bolezen. S pomočjo slikovnih metod, kot je na primer SPECT, bo mogoče tudi preverjati, kakšen učinek bodo imela zdravila na bolnike.

Prevod: Simon Brezovar

Vir: Science Daily


© SiNAPSA 2003-2012