Čelada znižuje verjetnost resne poškodbe glave pri kolesarjih

Science Daily, 5. 11. 2015

Čelada je za motoriste po zakonu obvezna, na smučiščih jo po grobi oceni uporablja že vsaj polovica smučarjev, a vse pogosteje jo nosijo tudi kolesarji. Vsakdo ve, da je nošenje čelade ne kolesu koristno in da nas ob nesrečah varuje pred poškodbami. Ne vemo pa povsem natančno, koliko nas dejansko zavarujejo, v kolikor pride do kolesarske nesreče, v kateri si poškodujemo glavo. Z drugimi besedami, za koliko odstotkov pri kolesarjih s čelado poveča verjetnost za pozitiven izid, kadar pride do poškdobe glave.

Takšno vprašanje so si zastavili znanstveniki z arizonske univerze, izsledke pa so predstavili na nedavnem kliničnem kongresu ameriškega kolegija kirurgov. V analizo so iz svoje nacionalne baze vzeli kar 6267 bolnikov, ki so pri kolesarjenju utrpeli poškodbo možganov. Od tega jih je le 25 % uporabljajo čelado.

Rezultati so več kot nazorni. Nošenje čelade za 58 % zmanjša verjetnost resne poškodbe možganov, za 59 % zmanjša verjetnost za smrtni izid, za 61 % zmanjša verjetnost za kraniotomijo (operacija, pri kateri je potrebno odstraniti del lobanje), za 26 % pa zmanjša verjetnost za poškodbe obraznih kosti (sploh zgornjega dela, ki varuje oči in pomembne možganske strukture). Vsekakor je torej jasno, da čelada pri poškodbah glave naredi razlike in da lahko odloča tudi v biti ali ne biti.

Naknadno so naredili še nekaj dodatnih analiz in preverili razlike v nošenju čelad glede na določene demografske spremenljivke. Ugotovili so, da se čelada najredkeje uporablja v starostni skupini od 10 do 20 let, pote pa uporaba vse do 70. leta narašča. Ženske uporabljajo čelado nekoliko pogosteje kot moški. Raziskovalci želijo na osnovi svojih rezultatov zagnati preventivne programe za preprečevaje poškodb oziroma ozaveščanje o nošenju čelade, izdelovalce čelad želijo spodbuditi k izdelovanju boljših čelad, zakonodajalce pa k uvedbi strožjih zakonov glede nošenja čelade.

Vir: Science Daily


© SiNAPSA 2003-2012