Ali vežbanje možganov z računalniškimi programi sploh koristi?

New Scientist, 25. 4. 2010

Vežbanje možganov s temu namenjenimi računalniškimi programi je nemara izguba časa. Ljudje, ki so igrali računalniške igre za trening možganov, so v kognitivnih sposobnostih napredovali ravno toliko kot tisti, ki so enako količino časa brskali po spletu.

Owen in njegovi sodelavci so 11.000 prostovoljcev preizkusili v njihovi sposobnosti razumevanja ter v verbalnem in prostorskem spominu. Preizkušanci so nato šest tednov igrali enega od dveh računalniških programov ali pa preprosto brskali po spletu.
Po šestih tednih so preizkušance zopet testirali s kognitivnimi testi. Obe skupini, ki sta se vadili v računalniških programih, sta le malo napredovali v kognitivnih testih, čeprav sta po šestih tednih precej napredovali v rezultatih na računalniških igrah. Vendar pa je bil njun napredek v kognitivnih sposobnostih ravno tolikšen kot v primeru kontrolne skupine, ki je le brskala po spletu. Owen in sodelavci zato ugotavljajo, da se veščine, ki so jih preizkušanci razvili med vadenjem igric, niso prenesle na kognitivne teste, čeprav so igrice in testi temeljili na podobnih sposobnostih.
Sicer vedno bolj popularni računalniški programi za vežbanje možganov naj torej ne bi vodili do povečanja kognitivnih sposobnosti pri zdravih posameznikih.

Vir: New Scientist


© SiNAPSA 2003-2012