Tvoja ljubezen, moja droga: kako strast vzbudi iste protibolečinske poti kot droga

Scientific American, 17. 10. 2010

Raziskovalci so s fMRI (funkcijsko magnetno resonanco) opazovali možgane 15-ih zaljubljenih študentov, medtem ko so ti ali gledali sliko svojega partnerja/-ke ali sliko podobno privlačnega znanca/-ke ali pa izvajali nalogo asociaciiranja na čustveno nevtralne besede.

Izkazalo se je, da se je občutenje bolečine zmanjšalo tako pri pogoju besednega odvračanja pozornosti (besedne asociacije) kot pri pogoju gledanja obraza ljubljene osebe. A fMRI je pokazal, da je do tega prišlo preko različnih možganskih poti. Medtem ko so v primeru besednega odvračanja pozornosti do upada bolečine privedle predvsem kognitivne živčne poti v možganski skorji, je na ljubezni temelječa analgezija (nezmožnost čutenja bolečine pri zavesti) povezana s povečano aktivnostjo v možganskih centrih za nagrajevanje (med njimi caudate nucleus, nucleus accumbens, lateralni orbitofrontalnai reženj, amygdala ter dorzolateralni prefrontalni reženj).

Gledanje ljubljene osebe torej sproži delovanje globljih možganskih struktur, ki blokirajo občutek bolečine že na ravni hrbtenjače, kar je podobno načinu delovanja opioidnih analgetikov (protibolečinskim sredstvom) oz. nekaterih drog.

Vir: Scientific American


© SiNAPSA 2003-2012